Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентството не е помилвало Петър Ненов

Президентството обяви, че не се е провеждала процедура за помилване на Петър Ненов. Повод за изявлението е информация, която се разпространява днес от прокуратурата.

"В администрацията на президента не е постъпвала молба за помилване от г-н Петър Ненов в резултат на което процедура за помилване не е стартирана. На два пъти – през март 2015 г. и през април 2020 г. в президентската институция са постъпвали писма от Българския демократичен съюз в Румъния /БДС/, с които се застъпват по различни поводи за почетния си председател Петър Ненов. Тези писма не могат да бъдат основание за начало на процедура по помилване, за което с официално писмо е уведомена и БДС.

Експертната дискусия за социалните и икономически измерения на кризата в България, породена от коронавируса, която се проведе под егидата на държавния глава, беше открита за обществеността и излъчена пряко в социалните мрежи. В анонса на събитието беше изрично указано, че всеки гражданин има възможност лично да отправя въпрос към участниците във форума. Пълната стенограма от събитието е публикувана на интернет-страницата на президентската институция", съобщиха от президентството.

Прокуратурата разпространи поредна порция есемеси на бизнесмена Пламен Бобоков и лица, записани в него като "Prezident-Pl. Uzunov" и "Pepi-Ro". Зад първото се предполага, че стои президентският съветник Пламен Узунов, а зад второто -"лицето П.З.Н., български гражданин, осъден за данъчни престъпления от румънски съд на 6 г. лишаване от свобода, понастоящем изтърпяващ присъдата в затвора в София",според съобщението на прокуратурата. Медии, приближени до властта, съобщават, че пълното име е Петър Здравков Ненов. От разговорите, разменени между бизнесмена Петър Бобоков, човека, за когото се предполага, че е затворникът Ненов, както и секретаря на президента Пламен Узунов, се разбира, че Ненов иска помилване, а Бобоков съдейства молбата му да стигне до президентството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във