Банкеръ Weekly

Общество и политика

Президентски балотаж в Македония

Мирно и по-спокойно в сравнение с предишни избори премина първият кръг на президентския вот в Македония. Резултатите не са изненадващи, те само потвърдиха дългогодишното доминиране на десницата на политическа сцена в страната. Числата подчертаха преднината на управляващата ВМРО-ДПМНЕ пред опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ). Повече от очаквано досегашният президент Георге Иванов и Стево Пендаровски отиват на втори тур на 27 април. Като солидната разлика в гласовете, дадени за двамата фаворити, не предлага голяма възможност за обрат във втория кръг.


Най-голямата изненада този път беше неравновесието в мотивираността на гражданите за участие в изборния процес в зависимост от етническата им принадлежност. Това само по себе си говори за етноцентризма, хвърлен на предизборната арена от водещите партии, който може да се върне като бумеранг, когато бъдещият президент започне мандата си. Така или иначе въздържането на повечето албански избиратели да гласуват наложи силен отпечатък на изборната обстановка. В общините, където мнозинство е албанската етническа общност, участието в избори по традиция е доста ниско. Но интересът на албанците този път падна до минимум. След второто полувреме на вота ще може по-лесно да се анализира дали това е резултат само на стремежа на албанския Демократичен съюз за интеграция да бойкотира гласуваното, или има и нещо друго.


Участието на избирателите от "македонските среди" пък този път беше по-високо в сравнение с 2009-а, когато имаше седем кандидати за президент. Все пак процентите в етнически смесените общини намалиха средните стойности. Изолираните случаи на нередности, като неотменима част от македонския изборен фолклор, не предизвикаха голямо вълнение, нито нарушиха умерената картина на първия изборен тур. А дали той - на пръв поглед мирен и спокоен - е преминал и под знака на честността, предстои да се оценява.


Мнозинството гласоподаватели се обявиха за втори мандат на държавния глава и за продължение на досегашните политики. И управляващата партия побърза да обяви победата си. Но дали тази спечелена битка предвещава и спечелването на войната, ще се разбере на 27 април. Тогава залогът се удвоява, защото вотът ще бъде и парламентарен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във