Банкеръ Daily

Боряна Димитрова:

Президентската кампания вече е с отворен финал

"Президентската кампания от скучна и предрешена се превърна в интересна, оспорвана и с отворен финал. Това е благодарение на включването на двойките проф. Герджиков и Невяна Митева и Лозан Панов и Мария Касимова- Моасе". Този коментар направи Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". Тя обяви, че около 14 октомври ще излезе социологическо проучване на агенцията.

Димитрова подчерта, че досега се коментираше как парламентарните избори ще повлияят на президентските, а вече има възможност и президентския вот да влияе на парламентарния. 

"Взаимното влияние на двете кампании става все по-интересно и трудно прогнозируемо, но във всички случаи това е един добър шанс за избирателите да сравняват платформи, да сравняват кандидати", посочи социоложката.

"За първи път трите кандидатпрезидентски двойки имат една обща институционална характеристика - идват от институции, които по определение са политически независими. Говорим за генерал Румен Радев, който идва от армията, която е политически необвързана, професор Анастас Герджиков, идващ от университет, също деполитизирана институция, и съдия Лозан Панов, който идва от съдебната система, която е също деполитизирана", каза Димитрова прид БНР и подчерта, че на никого от тримата кандидати няма да му бъдат достатъчни партийните привързаности.

Според нея основен фокус, през който ще бъдат гледани кандидатите в президентската кампания, ще е стремежът да се отиде отвъд партийното противопоставяне.

"В никакъв случай не трябва да се подценява вотът на ДПС, но на полето на сметките - тези избиратели не са достатъчни, за да бъде избран един президент, необходима е много по-широка подкрепа. Важни са избирателите на ДПС, но те не могат еднозначно да определят резултата от вота за държавен глава", анализира социоложката.

По думите на Боряна Димитрова "Има такъв народ" е в процес на силен спад, което поставя под въпрос водещата роля на партията.

"Избирателите на ИТН ще имат по-голяма значимост за партията, отколкото за президентския вот (ИТН обяви, че подкрепя кандидатурата на Румен Радев - б.р.). Но при всички случаи ИТН ще е от партиите, чието поведение в парламента ще се следи, но няма да е от партиите, от които ще зависи формирането на правителство", подчерта Боряна Димитрова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във