Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентската институция защити Пламен Узунов

Прессекретариатът на държавния глава информира, че получаването или отказът за получаване на българско гражданство се базира на предложение на министъра на правосъдието и обхваща становищата на няколко институции, включително прокуратурата, ДАНС, МВР. Отношение към тази процедура няма никой от секретарите на президента. Това се казва в позиция, разпространена от "Дондуков" 2, в отговор на журналистически запитвания.

„Прокуратурата продължава да отправя внушения за естеството на комуникацията на секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция на базата на селективно подбрани части, без да е ясен контекстът на разменяните съобщения”, посочват от президентството.

Според прессекретариатът подобен подбор създава предпоставки за различни внушения и интерпретации, които не отразяват обективната картина. „Този подход буди безпокойство за целите на  избирателно огласяваната информация”, подчертават още оттам.

В позицията се казва още: „Тиражирането на тази комуникация, мотивирано с „висок обществен интерес“, повдига въпроса колко по-нисък е общественият интерес при проведените в пълна медийна тишина разпити на министър-председателя, министъра на финансите и народен представител по данни за корупция в особено големи размери”.

При новите разкрития, направени днес, стана ясно, че Пламен Бобоков е помолил секретаря по правни въпроси на Румен Радев - Пламен Узунов, за съдействия за получаване на гражданство на руснак. На чуждестранния гражданин е била отхвърлена молбата заради възражения от ДАНС. Случаят е от 2017 година.  

Докато спецсъдът разглеждаше мярката за неотклонение на Бобоков на 19 юни, стана ясно, че той се познава със секретаря по правни въпроси на президента. Беше показана и кореспонденция по телефона между двамата, отнасяща се до бизнес делата на Бобоков.

„Обвиненията за търговия с влияние са безпочвени. Целта е президентът, не аз. Аз съм средството. Мисля, че все още не съм загубил доверието на президента. В момента, в който го загубя, съм готов да си тръгна. Но няма и да изоставя президента”. Това каза пред БТВ секретарят на държавния глава по правните въпроси Пламен Узунов по повод отвеждането му на разпит заради разменените съобщения с бизнесмена Пламен Бобоков.

„Нямам никакви притеснения, в мобилните си устройства нямам подобна комуникация. Искам да кажа, че съм чист пред себе си. От братя Бобокови познавам само Пламен Бобоков. Причината за това е служебната ми дейност. Контактувал съм с него през годините, около две години назад. Във всяка делегация, когато бъдат подадени лицата, които ще придружават президента, моята длъжностна характеристика изисква аз да извърша проверка и ако има съмнения за някои от тях, те да не пътуват с президента. При него такова нещо не е установено и това е причината да осъществя първия контакт с него”, обясни Узунов. Той уточни, че преди да стане секретар на президента не го е познавал. Президентският секретар каза още, че изпитва уважение към Пламен Бобоков, който бил „изключително интелигентен човек”.

Узунов обясни, че когато е бил призован на разпит, е останал с впечатление, че „желанието на госпожите и господата там беше всичко да мине изключително дискретно с оглед на длъжността, която заемам”. С разочарование по-късно установил, че от страна на прокуратурата са разпространени негови разговори.

„След като отидохме до дома ми, установих, че там ме чака един автопатрул и два мотора. Навън беше пълно с полиция. Следователят отпрати полицията и започнаха да прииждат медии, за да заснемат, че в дома ми се извършва претърсване. Аз бях призован в качеството ми на свидетел и си тръгнах като свидетел, никога не съм бил задържан. Нямам представа защо беше този цирк. И в момента имам качеството на свидетел, а не на обвиняем. Но разликата между свидетел и обвиняем, е, че обвиняемият има повече права. Възможно е прокуратурата да прецени да ме обвини, но аз нямам никакви притеснения”, разказа президентският секретар. Той уточни, че от дома му е иззет един стар мобилен телефон и една флаш памет.

Узунов коментира и как се е сдобил с  решението на Върховния административен съд за либийския танкер "Бадр" една седмица преди да излезе официално.

„В края на 2018 година назряваше огромен международен дипломатически скандал за незаконното задържане на либийския танкер "Бадр" в български териториални води. Още тогава президентството беше настойчиво търсено от либийската страна. Беше сформиран екип, на който беше възложено да проучи целия случай, за да можем да предотвратим евентуален по-сериозен скандал – попадането на България в черен списък като пиратска държава. В този момент съм контактувал със страшно много хора, изследвал съм всичко написано по случая, разговарял съм и с български бизнесмени, които имат интереси в Либия. В цялата тази организационна дейност при мен е попаднало и въпросното решение. Нямам спомен кой ми го е изпратил. Обменил  съм огромен обем информация, надявам се прокуратурата да успее да установи.  Едва ли това решение е достигнало само до мен. Не познавам никого във Върховния административен съд, не поддържам контакти с никого там”, обясни Пламен Узунов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във