Банкеръ Daily

Румен Радев:

Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред

Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред. Това каза президентът Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова отчете третата година от мандата си,

Държавният глава подчерта, че парламентът за пръв път е започнал да разглежда промени в изборното законодателство, когато трябва.

"В тази трета година ние продължихме нашата отговорна мисия с последователност. Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни обществени теми, да стимулира дебата между институциите и гражданите, да обединява около обществено значими каузи, да работи за модерното развитие на България, да отстоява българския интерес. Нямам намерение да превръщам този отчет в самореклама, защото оценката я дава обществото и в днешната тревожна и променлива действителност по-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети", заяви Радев.

Президентът изтъкна, че продължава да бъде бариера за лобисткото законодателство и решенията в разрез с обществения интерес.

"Макар свиканият от мен Консултативен съвет за национална сигурност през април за реални мерки срещу корупцията да не постигна консенсус, моите констатации и предложения стават все по-актуални. Наложих вета на 7 закона. Там, където виждах, че има нарушение на Конституцията, сезирах и Конституционния съд. Въпреки преодоляването на тези вета, понякога дори и без дебат, обществената реакция и решенията на Конституционния съд потвърждават правотата на моите действия“, добави Радев. 

Според него поредицата срещи за избора на главен прокурор и повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт са откроили проблеми и възможни решения. А в ход са дебатите за инициирани на промени в Конституцията след 30 години преход.

По думите на държавния глава преодоляването на бедността и неравенствата чрез постигане на висок устойчив растеж е било в основата на диалога му с работодателските и браншовите организации.

"Нарушаването на консенсуса на КСНС за разсрочено плащане на проектите в отбраната води до нехармонично развитие на видовете въоръжени сили. Развитието на въоръжените сили е мой неотменен приоритет като върховен главнокомандващ. Подписан бе договор за придобиване на нов изтребител, макар и засега с орязани способности и необходимост от допълнителни заплащания. Възстановено беше Висшето военновъздушно училище. В ход е стимулиране на мотивацията на военнослужещите и техния социален статус, макар и в момента в обем, който не може да реши острия недостиг на личен състав" отчете президентът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във