Банкеръ Weekly

Общество и политика

Президентската битка: ДВАМА СА МАЛКО, ТРИМА СА МНОГО

Претендентът за втори президентски мандат и фаворит на левите партии се радваше на безоблачна кампания. До миналия уикенд, когато кметът на София Бойко Борисов обяви, че ще гласува, макар и с отвращение, за избраника на десните Неделчо Беронов. Неформалният лидер на сдружението ГЕРБ дори заяви, че ще призове своите структури да подкрепят кандидатпрезидентската двойка на десницата, колкото и да не му се вярвало, че ще го направят и независимо че, по думите на градоначалника, тя не е избрана правилно. Хората на генерала от резерва трябвало да застанат на амбразурата и да предотвратят отиването на лидера на Атака Волен Сидеров на балотаж.
Ако се вярва на социолозите и политическите наблюдатели, това не само може да внесе живот във вялата кампания, но и да доведе дотам, че този, който ще застане на балотажа срещу Георги Първанов, няма да се казва Волен Сидеров. На 2 октомври се разбра, че според последните проучвания лидерът на Атака и избраникът на десните са само на един процент разстояние в полза на националиста. На всичко отгоре замерванията са правени преди Бойко Борисов да каже, че ще предостави електоралния потенциал на ГЕРБ на Беронов и десницата.
На втори тур не е възможен трилотаж, но по време на кампанията ще ни се случи точно това. Доста грубичко звучи шегата, че за стола на държавен глава ще се състезават
историкът, истерикът и старикът
Доколкото в дебелашката игра на думи единственото прилично определение е за левия претендент, нищо чудно крилатата фраза да е дело на зевзеците от мозъчния тръст на червените, обидено твърдят десните. Те обаче са обнадеждени, защото смятат, че подкрепата за тяхната двойка тепърва ще расте. Самият Неделчо Беронов обеща, че със сигурност преди вота ще има среща с неформалния лидер на ГЕРБ.
Подкрепата на Бойко Борисов за Беронов-Николова може да звучи неубедително, тъй като до нея се стигна след ... разправия с лидера на ДСБ Иван Костов. Генералът и Командира се срещнаха, за да изяснят някои търговски и реституционни въпроси. Които според първия засягали тясно бизнеса на семейството и на приятелите на Костов, а според втория - интересите на широкото гражданство.
Не е много ясно дали кметът и бившият министър-председател са се разбрали, или дори дали са говорили за едни и същи неща. Двамата си тръгнаха от срещата обидени един на друг, но и доволни един от друг. Като истински политици, които по принуда водят обща битка. Командира съобщи, че кметът не му е показал нищо компрометиращо семейство Костови. Генералът разтръби всеизвестни неща за същото семейство и сякаш между другото
хвърли медийната бомба
като промърмори, че е зад Беронов. Веднага след разговорите Иван Костов сподели как някак си е предчувствал, че ГЕРБ в крайна сметка ще застане зад десния кандидат. И още на следващия ден допълни, че освен от Бойко Борисов Неделчо Беронов вече се подкрепя и от Анастасия Мозер. Да вметнем само, че същия уикенд, по същото време и пак с половин уста и Стефан Софиянски оповести, че ще избере десния кандидатпрезидентски тандем. Но май никой не му обърна голямо внимание.
Очакванията на Иван Костов са и някои депутати от НДСВ официално да се присъединят към нарастващата подкрепа. Не е изключен вариант за среща между представители на НДСВ и ДСБ, твърдят и от двете партийни централи. Но на Врабча 23 са по-дискретни, тъй като не искат да обтягат отношенията в управляващата тройна коалиция. Щяло да е някак нетактично, след като две от партиите в нея, БСП и ДПС, застават зад левия кандидат Георги Първанов, те да флиртуват с десния кандидат-президент. Това споделиха пред в. БАНКЕРЪ жълти депутати, но мнението на някои от регионалните координатори на НДСВ е различно. Доста от тях твърдят, че членовете на царската партия в страната смятат за грешка отказа от участие в президентския вот. Както е било грешка и участието в тройната коалиция. Изтъква се също, че партията трябва да излезе от коалицията след приемането ни в Евросъюза на 1 януари 2007 година. Тези неща излязоха на светло на 4 октомври, когато царят събра областните координатори на НДСВ, за да обсъди с тях важни политически въпроси. Официално на медиите беше предложена
старата динена кора
за смяната на името на формацията. Това щяло да стане на специален ключов конгрес напролет. А слуховете за разпад на НДСВ били неверни. Според отлично информирани източници от жълтата централа обаче недоволството, дори и да не доведе до разпад на партията, ще отиде в определена посока. Призивът на Симеон Сакскобургготски членовете и симпатизантите на НДСВ да гласуват на президентските избори по съвест можел да се тълкува свободно от местните структури. Повечето от техните ръководства са не само с десни убеждения, но и направо са бивши седесари. Ето защо е напълно естествено да призоват своите хора да гласуват за Неделчо Беронов.
Надеждите на десните за балотаж не са съвсем безпочвени, но амбициите им за победа са напразни, смятат засега политолозите. Все пак нищо чудно да променят мнението си още през следващата седмица. Излиза, че развръзката от вота, макар и индиректно, зависи от ГЕРБ и от Бойко Борисов. В сряда (4 октомври) на столичния кмет
му дойде друго настроение
Той за пореден път призова архивите на бившата Държавна сигурност да бъдат отворени. Колко избори трябва да минат, за да разберем кои са доносниците във властта, кой крие истината и кой я изкривява в удобни моменти, попита Борисов. Изводът е, че всички тези партии са част от БКП и предстои да разберем кой стои над тях, продължи той, коментирайки настояването на СДС кандидат-президентът на партия Ред, законност, справедливост Георги Марков да докаже, че не е бил агент на Държавна сигурност. Не приемам подобна позиция, защото в изминалите 15 години БСП, десните, ДПС и НДСВ имаха възможността да отворят досиетата, а не го направиха, подчерта Борисов. Градоначалникът е категоричен, че с архивите се спекулира и темата се употребява избирателно за политически цели. Обществото трябва да си зададе въпроса защо никой досега не е казвал, че Първанов е агент Гоце, а Марков - агент Николай, каза кметът и отсече: Десните лидери Иван Костов и Петър Стоянов проговориха чак сега, а са знаели много отдавна. Това означава едно-единствено нещо - че моментът е удобен.
С атаката си към шефовете на СДС и ДСБ Бойко Борисов допълнително неглижира подкрепата си за Беронов, но така или иначе подкопа мераците на Волен Сидеров за балотаж. Не толкова, разбира се, колкото доведеният му син, който успя да изложи и страната, и себе си, обиждайки евродепутатката от ромски произход Ливия Ярока. Някои политически анализатори обаче не изключват ромофобите в България да се окажат повече от демократично мислещите хора. И докато политиците и неправителственият сектор викат
не го е срам, синковеца
средностатистическият българин, омерзен от ромските безобразия на местна почва, да потрива ръце и да се колебае дали все пак да не отскочи до урните в полза на Атака.
Колкото до фаворита Георги Първанов, той все още се прави, че опонентът му Волен Сидеров не съществува. Вероятно сегашният държавен глава ще продължи гнусливо да подминава ексцесиите на националиста и даже няма да влезе в двубой с него по време на предизборните диспути. Което автоматично ще даде повод на Сидеров да съобщи, че Първанов си мълчи, защото няма какво да каже.

Facebook logo
Бъдете с нас и във