Банкеръ Daily

Слави Василев:

Президентска форма на управление ще докара промяната

"Ще имаме правителство, което ще се съставлява около мнозинство на партиите, които ознаменуват промяната. Дали това ще е стабилно или плаващо мнозинството, предстои да видим". Това каза пред БНР политологът Слави Василев. Според него социологията ще се променя и подкрепата за формациите на протеста ще расте. 

"Ако партиите на протеста нямат мнозинство, ще трябва да си намерят коалиционни партньори в старите партии. Иначе ще се отиде на трети избори... Партията на Мая Манолова, "Демократична България" ще спечелят по-скоро кредит на доверие. ГЕРБ губи от това", коментира той. 

По думите на Василев Румен Радев няма алтернатива за предстоящите президентски избори. "Той ще бъде първостепенен и незаобиколим фактор през следващите години", заяви политологът. 

Слави Василев подчерта, че страната ни трябва да има политическа система, която много по-ясно и категорично да разделя трите власти, а това предполага президентска форма на управление. 

"Ако такъв политически режим бъде добре премислен, тогава България може да тръгне по пътя на реалната промяна... Корупцията е заложена в нашия парламентаризъм, защото той работи по балкански", обясни той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във