Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентите Радев и Зурабишвили разговаряха за отношенията между България и Грузия след пандемията

Готовността на България и Грузия за засилване на икономическия обмен след коронавирусната пандемия обсъдиха във видеоконферентен разговор президентите на двете страни Румен Радев и Саломе Зурабишвили.

Двамата държавни глави смятат за важно да продължи работата по съвместните българо-грузински проекти, защото развитието на транспортните и енергийни коридори в региона на Черно море ще имат особено значение след края на икономическия застой, предизвикан от пандемията от Covid-19. Радев и Зурабишвили смятат, че в настоящата криза трябва да се намери необходимият баланс между здравните и социално-икономическите мерки. Борбата срещу коронавируса изисква общи усилия на държавите и солидарност, е позицията на двамата президенти.

България и Грузия отчитат ниски нива на заболеваемост и смъртност, необходимо е обаче тестването за коронавирус да обхване повече групи от населението, което ще даде ясна картина за епидемията и ще позволи вземането на адекватни решения за ограничаване на разпространението на болестта и за по-бързото икономическо възстановяване, е посочил президентът Радев.

Българският държавен глава е обърнал внимание също, че след преодоляване на негативните последици от пандемията, от изключително значение ще бъде регионалното сътрудничество, благодарение на което ще се увеличи икономическият обмен и инвестициите между България и Грузия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във