Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентите на България и Австрия разговаряха на четири очи в двореца Хофбург

S 250 20ef50eb 4dab 44d6 91cb cb06b844ee8d
S 250 0eeb2ba9 f09a 4f16 93f8 88472410d8f9
S 250 85b8b984 5eef 44d1 90d0 ba3738730193
S 250 e2f8abd2 d155 4968 af1a 9039450435d2

Държавният глава Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от президента Александър Ван дер Белен и съпругата му Дорис Шмидбауер, съобщиха от прессекретариата на президента.

Днес започна официалната част от посещението на президента на България Румен Радев и съпругата му в Австрия. Държавният глава е тук по покана на своя австрийски колега.

С официални почести българският президент бе приет в двореца Хофбург, където се състояха разговори на четири очи между двамата държавни глави. След разговорите президентите дадоха обща пресконференция, на която засегнаха развитието на двустранните политически, икономически, дипломатически и културни отношения.

Ван дер Белен даде висока оценка и на политическите връзки, дипломатическите отношения, които бележат 140-годишен юбилей и икономическото сътрудничество, благодарение на което търговският стокообмен е достигнал 1,3 милиарда евро, като изрази готовност за още по-тясно сътрудничество в различни икономически отрасли.

Българският президент подчерта в изявлението си, че макар и за първи път да е на посещение в Австрия, с президента на Републиката го свързват дългогодишни контакти в многостранни формати, а и при посещението на Ван дер Белен в България през миналата година са установени общи виждания по редица въпроси от двустранен и международен интерес. Радев благодари на своя домакин за ползотворното икономическо сътрудничество, обхващащо важни отрасли каквито са телекомуникациите, новите технологии и други. Особено внимание българският президент отдаде на интензивното сътрудничество в сферата на сигурността, за защита на границите, за овладяване на миграцията, за борба с наркотрафика, трафика на хора, тероризма и организираната престъпност.

Двамата политици отделиха особено внимание и на значението на Дунавската стратегия, която обхваща 14 държави, някои от които са извън ЕС. Ван дер Белен изрази надежда по време на председателството на Хърватска идната година да се засили сътрудничеството между дунавските страни с проекти в инфраструктурата, транспорта и туризма.

Засегнат беше и проблемът с мигрантския поток. Румен Радев подчерта ролята на България като външна граница на ЕС за овладяване на мигрантската криза и изказа желание Общността да разработи пътен план за държавите със сухопътна граница.

По въпроса за разкриване на процедурата по присъединяване на Северна Македония и Албания към Евросъюза Ван Дер Белен отбеляза, че съществуват културно-политически въпроси, които трябва да се изяснят, но това не бива да спира пътя на присъединяване. Радев подчерта, че България е сред страните, които най-силно подкрепят Македония за присъединяване към ЕС и НАТО, но подкрепата не е безусловна, а ще бъде оказана при ясни условия за история и език.

Двамата държавници взеха отношение и по друг важен международен проблем - отношението към Русия и наложените санкции. Затоплянето на отношенията в последно време е обнадеждаващо, заяви Ван дер Белен, но това не е достатъчно за промяна на санкциите, необходимо е процесът да се следи в неговото развитие. Румен Радев се изказа за намиране на дипломатически път за решаване на конфликта. "Ако Европа има амбицията да играе важна роля на световната сцена й е необходима стабилност, която не може да стане без диалог с Русия", заключи българският президент.

Официалната програма на българския държавен глава включва разговори с федералната канцлерка Бригите Бирлайн и с председателя на долната камара на парламента Волфганг Соботка.

Снощи, след пристигането си в австрийската столица, Румен Радев се срещна с наши сънародници, които живеят и работят в Австрия. Той отличи с почетния знак на президента на България Карл Блеха – председател на Австрийско-българското дружество, и Хервиг Хадвигер – заместник-председател на организацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във