Банкеръ Weekly

Общество и политика

Президент или продавач на пилета?

Според действащата конституция на България президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения, има и правото да сключва международни договори в случаите, определени със закон. Никъде обаче и с думичка не се загатва, че той може да е... продавач на пилета или пък търговски посредник. А точно в такова изключително странно амплоа се вживя държавният глава Росен Плевнелиев при посещението си в Катар през седмицата.


"Ще видим много скоро първа търговска сделка за продажба на пилешко месо в Катар. Очаква се до два месеца да започнат доставките. Виждаме възможност и за млечни продукти - българско сирене, кашкавал, също така мед и месо. Очакваме и еднократни сделки", заяви в приповдигнато настроение президентът след срещата си с главния изпълнителен директор на "Катар Холдинг" Ахмад Мухамад aл Сайед. Въпросният катарец впрочем е познат в международните среди с култовото си изказване от 2009 г.: "Ние имаме пари в брой. А парите в брой са кралят".


По принцип няма нищо лошо в това държавният глава да отиде на посещение в друга страна. Даже напротив - това е част от работата му, както се казва. Но от него се очаква да обсъжда стратегически проекти - както направи за доставките на газ, които могат да допринесат за енергийната независимост на България. И по този начин продължи линията на една политика, която започна още по времето на ГЕРБ, но бе приета като приоритет и от сегашното правителство на Пламен Орешарски. В реда на нещата е и подписването на официални документи като меморандума за сътрудничество в дипломатическото обучение между България и Катар, споразумение за побратимяване между София и Доха, за обмен на новини между БТА и Катарската новинарска агенция и т.н.


В поведението на отговорен държавник обаче съвсем не се вписва рекламата на една или друга конкретна фирма, излязла от неговата уста. "Три български компании вече имат офиси в Катар и започват да участват успешно в първи проекти - "Планекс", "Главболгарстрой" и "Трейс". Български компании вече сертифицираха и първата българска минерална вода - "Бачково" (бел.ред. за продажби в емирството) . Това е голям успех", заяви Плевнелиев пред българските медии, които услужливо го придружаваха при визитата. Ако се замисли малко човек, именно "Главболгарстрой" и "Трейс" бяха компаниите, които спечелиха изграждането на едни от най-големите инфраструктурни проекти по времето на ГЕРБ. А пък самият Бойко Борисов през април миналата година преряза лентата на нов завод за бутилиране на изворна вода "Бачково", изградено с 14 млн. евро помощ от Европейския съюз.


Ако Плевнелиев още беше министър в кабинета на ГЕРБ, подобни думи можеха и да минат. Но той отдавна вече е във функцията обединител на нацията. При все че не се държи като такъв. Още е пресен гафът от визитата на президента ни в Китай в началото на тази година. След нея председателите на Българската стопанска камара Божидар Данев, на Българската търговско-промишлена палата -Цветан Симеонов, и на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев написаха гневно писмо, в което заподозряха държавния глава в конфликт на интереси и предпочитания на едни фирми за сметка на други. Така че изказванията, свързани с конкретна фирма или бизнес, само наливат вода в мелницата на критиците на Плевнелиев, които хич не са малко.


Да, това поведение може и да минава в Катар, но през следващата седмица държавният глава ще е на посещение във Великобритания. Интересно дали и пред кралица Елизабет IIРосен Плевнелиев ще промотира пилета и мляко и как ли ще го погледне тя, ако това стане?

Facebook logo
Бъдете с нас и във