Банкеръ Daily

Д-р Петър Марков:

През септември очаквам нова COVID вълна при слабо ваксиниране

"Ваксинацията в България върви с бавни темпове и ваксинационното покритие е изключително ниско, това е основното, върху което трябва да се работи", каза пред БНР д-р Петър Марков, епидемиолог.

"Нужна е мощна и устойчива кампания, която да разясни на хората защо трябва да се ваксинират. Поздравявам министър Стойчо Кацаров, че е привлякъл популярни лица, които да помагат в тази посока, за да се убеждават хората да се ваксинират - това е единственият начин да излезем от цикъла на ограничения, без нея не можем да се справим", посочи още д-р Марков.

"Хората се страхуват, това е нормално, те са чувствителни на такива решения. Но трябва да им се подчертава, че новите ваксини са с изключително висока ефективност и безопасност. Засега няма смъртен случай на ваксинирани в България. Ваксинацията на деца има два аспекта - единият е свързан със здравето на децата, а ваксината за деца над 12 години е лицензирана вече, така че всеки родител трябва да вземе своето решение. Защото децата преболедуват по-леко, но понякога и по-тежко. Другият аспект е свързан с контрола на инфекцията в цялото общество. Доскоро децата не можеха да се ваксинират, но колкото повече сега и те се ваксинират - това ще предпази и възрастните хора", обясни той.

По думите му Делта вариантът е по-заразен, но не е толкова смъртоносен. Той очаква, ако хората не се ваксинират, през септември да има следваща вълна заразени.

"Южноафриканският вариант е по-малко заразен, но той успява да пробие в някаква степен ваксинационния имунитет, както и естествения имунитет.  А британският и индийският вариант, те пък са по-високо заразни. РНК вирусите са изключително изменчиви и пластични, те бързо се адаптират и така печелят разпространението си, още повече, че са нови вируси", каза ученият.

Според него ваксините досега са показали, че предпазват от тежко протичане и смърт при всички варианти на вируса. Важно е да е пълна ваксинацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във