Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРЕЗ ПРОЛЕТТА ЗАПОЧВАМЕ СТРОЕЖА НА ХИЛТЪН

След близо едногодишни преговори в края на миналата седмица (11 декември) бе сключено кредитното споразумение за финансирането на проекта Хилтън между Компанията за луксозни хотели и Международната финансова корпорация (IFC). Подписи под договора за строителство на хотела поставиха Антоан Николов, председател на съвета на директорите на дружеството, и Каролин Кан от името на Международната финансова корпорация.


Компанията за луксозни хотели беше създадена още през мандата на кмета Александър Янчулев и дори беше направена първата копка. Тогавашният проект предвиждаше финансирането на строителството да се осъществи със съдействието на ЕБВР, която впоследствие отказа с мотива, че нямаме нужда от такъв хотел.


Осъществяването на сегашния проект ще струва 46.7 млн. щ. долара. От тази сума смесеното акционерно дружество осигурява 20.3 млн. щ. долара. Столичната голяма община участва с апортна вноска на терен от 10 декара, на който ще бъде построен хотелът. Оценката на земята е 4.4 млн. щ. долара, а това прави 21.64% от акционерния капитал. Френската Феал Ентернасионал, която е главен изпълнител, осигурява 8.2 млн. щ. долара, а Главбулгарстрой участва с парична вноска от 3.7 млн. щ. долара. За първи път английската фирма Хилтън Интернационал, която по принцип се занимава с мениджмънта на хотелите от веригата, инвестира в подобен проект 4 млн. щ. долара. Останалите 26.4 млн. щ. долара осигурява Световната банка чрез пакет от заеми. Основните кредитори на проекта са френската банка Сосиете Женерал, австрийската RZB и Холандската национална банка. Условията, при които ще бъдат отпуснати средствата, е заемът да бъде върнат до 2013 г. при лихва 4.25 на сто над LIBOR. Гратисният период е една година от датата на приключване на строежа на хотела.


Предвидено е строителството да започне през пролетта и да приключи в рамките на 18 месеца. Първоначалният архитектурен проект за хотела е променен съгласно противоземетръсните изисквания за строителство в центъра на столицата. Предвижда се новата петзвездна хотелиерска придобивка на София да е разположена на площ около 20 хил. кв. м, като височината му ще е най-много на 8-9 етажа с 256 стаи плюс необходимите за постигането на категорията услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във