Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРЕЗ МАЙ ЩЕ СА ИЗВЕСТНИ КОНСУЛТАНТИТЕ ЗА ЕКСПРЕСБАНК И БУЛБАНК

Приключи набирането на кандидати за консултанти по приватизацията на БУЛБАНК и ЕКСПРЕСБАНК. В надпреварата са участвали една дузина чуждестранни инвестиционни банки, сред които SBC Warburg Dillon Reed, Leman Brothers, Merrill Lynch и UBS. Всяка банка се е състезавала в един отбор с избрана от нея одиторска фирма. Списъкът на участниците е предаден в офиса на програмата САРА. Чрез нея, с пари на ФАР, ще се осъществява финансирането на консултантските договори. До края на март тази година след пресяване на кандидатите ще бъдат съставени два по-кратки списъка - по един за БУЛБАНК и за ЕКСПРЕСБАНК. От включените в тях чуждестранни финансови институции в средата на май ще бъдат избрани и крайните победители.


Естествено чуждестранните банки, попаднали в кратките списъци, ще трябва да представят преди всичко стратегия за раздържавяването на БУЛБАНК и на ЕКСПРЕСБАНК. Приватизацията на БУЛБАНК е по-голямото предизвикателство не само заради значимостта й за финансовия сектор в страната, но и поради смесената схема, по която е планирана да се осъществи нейната продажба. Замисълът е една част от капитала да се продаде на група стратегически инвеститори, друга да се пусне на фондовите борси, а определен процент да се предложи на мениджърския екип. Какъв ще е процентът на тези три части от капитала на банката, ще зависи от проекта на консултанта.


Според експерти реалистичните прогнози са раздържавяването на БУЛБАНК да приключи през 1999 година. Те смятат, че за разлика от нея ЕКСПРЕСБАНК ще бъде продадена до края на септември тази година. По-голямата част от акциите й ще се предложат на стратегически инвеститор, а остатъкът, който по думите на изпълнителния директор на БКК Петър Жотев няма да е по-голям от 20%, ще бъде пуснат на българската фондова борса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във