Банкеръ Daily

Общество и политика

През делнични дни „зелени коридори“ за ваксинация има в общинските ДКЦ-та

В делничните дни столичани имат възможност да се ваксинират в  пунктовете в общинските ДКЦ-та с номера 8, 11, 12, 13, 18, 20 и 24.  Такива има и в две от общинските болници: Втора МБАЛ (работно време – от 09:00 до 14:00 часа) и МБАЛ "Княгиня Клементина" (работно време – от 10:00 до 17:00 часа).

През седмицата работят и двата пункта в метрото, но с различно работно време:


  • в метростанция "НДК" – от 8:00 до 14:00 часа в понеделник, сряда и петък, и от 13:00 до 19:00 часа – във вторник и четвъртък,

  • в метростанция "СУ "Св. Кл. Охридски" – от 13:00 до 19:00 часа всеки работен ден.

Продължава и инициативата на Столична община по идея на кмета на София за ваксинация на служители на фирми на място. Това се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на Контактния център на Столична община https://call.sofia.bg/ е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.

Увеличава се броят на леглата за ковид пациенти в столичните болници

С 10% ще бъде увеличен броят на леглата за ковид пациенти в столичните болници. Това е решението на Софийския оперативен щаб по предложение на  директора на СРЗИ Данчо Пенчев. Мярката се предприема във връзка с увеличаване на заболеваемостта в столицата и  натиска върху лечебната мрежа.

Присъственото обучение в столичните училища продължава като по предложение на директорите и при необходимост в отделни учебни заведения се преминава към обучение в онлайн среда. Искане за преминаване в онлайн среда към момента има от 4 столични училища: 117. СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, 93. СУ  „Александър Теодоров – Балан“, 94. СУ „Димитър Страшимиров“ в район „Слатина“ и Професионалната гимназия по подемна, строителна и транспортна техника.  

Ще продължат да работят и столичните детски градини и ясли. 

Продължава засиленият контрол в превозните средства в София за носене на маски, както и дезинфекцията на превозните средства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във