Банкеръ Daily

Общество и политика

През 2020 г. - рекорден ръст на индивидуалните дарения

През изминалата година българите са дарили 14.6 млн. лева. Това сочат данни от национално представително проучване, проведено от „Алфа Рисърч“, през месец юни 2021 г. по поръчка на Българския дарителски форум (БДФ).

Отчита се значителен ръст на индивидуалното дарителство през изминалата година, като се даряват повече средства, стоки, труд и време за социални и здравни каузи, най-вече с цел подкрепа за общностите, най-силно засегнати от COVID-19 кризата.   

Спрямо 2019 г. ръстът на индивидуалните дарения е 30 процента. Това е оптимистична тенденция, която доближава България до един по-устойчив и здрав модел на дарителството, в който именно хората (а не компаниите и фондациите) са основните дарители и това дава повече сигурност и предвидимост на подкрепяните каузи, отчитат от Българския дарителски форум.

Скокът в дарителството се обяснява с вълна от съпричастност сред хората, които са имали желание да подкрепят засегнатите от COVID-19 и да им помогнат да преодолеят здравните и социални последствия от нея.

 Хората продължават най-често да даряват през платформи. По този начин са направени 40% от всички дарения за 2020 г., като на второ място е дарителството със sms-и.

Традиционно индивидуалните дарения са за социални и здравни каузи. Обичайно най-висока е дарителската активност при хората между 30 и 50 години, които са икономически активни и живеят в големите градове. Пандемията е разширила дарителския профил и все повече и все по-често са дарявали по-млади хора и жители на по-малки населени места.

От Българския дарителски форум отбелязват, че се увеличава щедростта. За последните четири години  значително се е увеличил броят на хората, дарили суми над 100 лева (от 4% през 2017 до 17% през 2020 година).

Данните са представени на 31 август в онлайн дискусия, организирана от Българския дарителски форум. Проучването е изготвено с финансовата подкрепа на фонд „Активни граждани България“ (www.activecitizensfund.bg) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Facebook logo
Бъдете с нас и във