Банкеръ Daily

Общество и политика

През 1994 г. Иван Костов заема мястото на Филип Димитров като лидер на СДС

На днешния ден през 1994 г. става смяна в ръководството на СДС - съюзът, който е създаден на 7 декември 1989 г. като коалиция от група неправителствени организации и възстановени стари партии с цел отхвърлянето на комунистическата тоталитарна система и установяването на демокрация в България.

На мястото на подалия оставка като председател Филип Димитров е избран Иван Костов. Той е лидер на Съюза на демократичните сили от 1994 до 2001 г. и след това на Демократи за силна България (ДСБ) - от 2004 до 2013-а. Иван Костов е бил народен представител в VII-то Велико Народно събрание, в 36-то, 37-то, 38-то, 39-то, 40-то и в 41-то обикновено Народно  събрание. Иван Костов е бил министър-председател на България в периода от 1997 до 2001 година.

През 1994 г. в СДС настъпва още едно болезнено разцепление. От СДС излиза влиятелната Демократическа партия, която образува коалиция Народен съюз заедно с БЗНС-НС на Анастасия Мозер. Дясноцентристкото пространство губи сили и популярност и закономерно на парламентарните избори през декември 1994-а СДС остава на второ място с 68 места, а БСП печели абсолютно мнозинство от 125 депутати.

През 1995-1996 г. стремежът на новото ръководство, начело с Иван Костов,  е към по-голямо единство и обща политика, която да очертае бъдещето на СДС като дясноцентристка политическа партия. Опитвайки се да си върне политическото влияние и да спечели изборите, СДС отново се връща към коалиционния принцип и инициира създаването на коалицията Обединени демократични сили  (ОДС), в която освен СДС влизат Демократическата партия и БЗНС „Народен съюз“. Първият успех на коалицията е спечелването на президентските избори през октомври 1996 от кандидата на коалицията Петър Стоянов.

През 1997 г., след сериозна финансова и икономическа криза, довела до хиперинфлация, правителството на БСП с министър-председател Жан Виденов пада от власт в средата на мандата си от четири години. На последвалите парламентарни избори ОДС - коалиция, водена от Иван Костов, печели мнозинство в българския парламент, и той заема поста министър-председател на Република България.

Кабинетът е изправен пред трудната задача да поднови забавените от кризата икономически и социални реформи в България. Костов е първият министър-председател след 1989 г., който остава на поста за пълен четиригодишен мандат. Правителството му стабилизира финансовата система, провежда мащабна, повсеместна приватизация и поставя началото на период на устойчив икономически растеж.

Във външната си политика правителството на ОДС продължава линията към членство в Европейския съюз. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във