Банкеръ Daily

Общество и политика

През 1992 г. за премиер е избран проф. Любен Беров  с мандата на ДПС

На днешния ден през 1992 г. Народното събрание избира за министър-председател на България професор Любен Беров /безпартиен/ от мандата на ДПС. Той е 43-ят поред премиер на страната.

Икономистът Любен Беров е работил в областта на стопанската история. В периода между 30 декември 1992 и 17 октомври  1994 г. той е начело на 83-тото правителството на България.

През 1990 г. Любен Беров става съветник на президента Желю Желев, а на 30 декември 1992 г. оглавява експертно правителство, с парламентарната подкрепа на Движението за права и свободи и Българската социалистическа партия. Това се случва след свалянето на кабинета на Филип Димитров.

В София започват масови вълнения (митинги, гладни стачки, палаткови лагери) на привърженици на СДС. Парламентарната група на СДС прави шест неуспешни опита да свали правителството на Любен Беров чрез вот на недоверие и да предизвика предсрочни избори. То не успява да стабилизира политическия живот, държавните институции и да започне приватизацията на губещите предприятия в страната, престъпността се увеличава.

Реституцията на земята е блокирана от мнозинството, сформирало се около БСП, а инициативата за „масова приватизация“ е блокирана от мнозинство, обединено около СДС. За приватизация през август 1993 г. са подготвени 500 предприятия, но не и от сектори като добивната, оръжейната промишленост и енергетиката, които се защитават от мнозинството на БСП.

Никоя от официално обявените икономически политики на кабинета не може да бъде изпълнена. Правителството води сложни преговори с Лондонския клуб на банкерите, на които България дължи над 9 млрд. долара. Отрицателната им позиция към икономическата му програма обаче пречат на привличането на външни инвестиции. Санкциите, наложени от международната общност на Ирак и Либия, а по-късно и на Югославия, допълнително утежняват положението на България, като загубите от забраната за търговия са съизмерими с външния дълг.

Правителството прави обаче една важна стъпка в модернизирането на данъчната система у нас с въвеждането на данък добавена стойност от 1 април 1994 година.

Във външната си политика, през февруари 1994 г., България се присъединява към програмата на НАТО „Партньорство за мир“ и става асоцииран член на съюза.

През март 1993 г. България подписа две споразумения: Европейското споразумение за асоцииране и Временното споразумение за търговия, търговски и сродни на тях въпроси. В първото е заложено  митническите такси между България и страните членки на Европейския съюз върху промишлени стоки постепенно да се намаляват и премахват. Въвеждат се и значителни облекчения при търговията със селскостопански стоки.

В резултат на вътрешнополитическите неуспехи на правителството на 2 септември 1994 г.Любен Беров подава оставка. Поради отказа на СДС и БСП да образуват ново правителство, президентът Желю Желев разпуска 36-то Народно събрание и насрочва парламентарни избори за 18 декември 1994 гаденя. Дотогава е сформирано служебно правителство с министър-председател Ренета Инджова, която подготвя и провежда изборите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във