Банкеръ Daily

Общество и политика

През 1898 г. излиза първият бюлетин на БТА

Сградата на БТА на бул. „Цариградско шосе“ №49 в София, проектирана от архитект Евгени Зидаров (1960 г.)

На днешния ден през 1898 г. излиза първият бюлетин на Българската телеграфна агенция (БТА) - националната осведомителна агенция на България. 

Българската телеграфна агенция  създадена през през 1898 г. с указ на княз Фердинанд I по време на правителството на Константин Стоилов.

Агенцията е създадена по модела на руската Петербургска телеграфна агенция. За разлика от повечето информационни агенции по онова време, които са частни, Българската телеграфна агенция има статут на особена служба към Министерството на външните работи и изповеданията.

В ранните години нейната цел е да предоставя на българските медии актуална информация за вътрешните и международните събития. Основната част от публикуваните материали са сведения за живота в европейските владетелски дворове и криминалната хроника, както и търговски и борсови съобщения. Освен това агенцията предоставя информация за събитията в страната на чуждестранни телеграфни агенции.

Дейността на Българската телеграфна агенция се разширява чувствително по време на Балканските войни, когато по света нараства интересът към събитията на Балканите. 

Българската телеграфна агенция наред с БНТ и БНР е сред държавните медии под обществен контрол. Тя е автономен национален информационен институт, чийто генерален директор се избира от парламента. Законът гарантира на БТА независима редакционна политика и я предпазва от икономически и политически опити за влияние. Намесата на държавата се свежда до определена и гласувана от Народното събрание субсидия.

Българската телеграфна агенция се финансира от продажба на информационни продукти, реклама и целеви средства от държавния бюджет.

БТА е член на Алианса на европейските информационни агенции, който приема само една информационна агенция от държава. Член-основател е на Асоциацията на балканските информационни агенции и на Асоциацията на черноморските агенции. БТА има споразумения за сътрудничество със световните агенции.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във