Банкеръ Daily

Общество и политика

През 1883 г. е съставено първото у нас коалиционно правителство

Драган Цанков оглавява този кабинет, който има само три месеца живот.

На днешния ден през 1883 г. е съставено първото в българската история коалиционно правителство, начело с Драган Цанков. В него влизат представители на Консервативната партия  и умерените либерали и руски генерали, които са начело на военното министерство.

Това е вторият кабинет, който оглавява Драган Цанков, и е осмо поред правителство на Княжество България. То е назначено с Указ № 719 от 7 септември 1883 г. на княз Александър I Батенберг. Управлява страната до 31 декември същата година, след което е наследено от третото правителство на Драган Цанков.

Образуването на първия коалиционен кабинет в България на 7 септември 1883 г. е резултат от компромиса между консерваторите и умерените либерали. Основен проблем пред кабинета са преговорите по подписване на конвенциите по окупационния дълг към Русия и строежа на жп линията Цариброд-Вакарел. Третото обикновено Народно събрание гласува проектите за двете конвенции въпреки съпротивата на крайните либерали. Те настояват отсечката Цариброд-Вакарел да бъде построена едва след съгласието на Високата порта за свързването на жп линията София-Кюстендил със Солунската железница. Така се установява пряка връзка на Княжеството с Македония, с което би се засилило неговото влияние там.

През септември 1883 г.  Народното събрание ратифицира конвецията за изграждане на българския участък от железницата Виена-Цариград  през София и Цариброд  за Ниш, въпреки опозицията на непримиримите либерали. (Отсечката е завършена през 1888 г.) По време на същата сесия парламентът утвърждава и конвенцията за изплащане на окупационния дълг към Русия, сключена при управлението на Леонид Соболев. Става въпрос за задължение на българската държава да компенсира руската хазна за издръжката на окупационните войски и администрацията от периода на Временното руско управление. Окупационният дълг е опростен след Първата световна война със споразумение между правителството на Александър Стамболийски и болшевиките.

От вътрешната политика най-важен е въпросът за изменение на Търновската конституция. Опитът на крайните либерали да провалят гласуването по закона за изменението ѝ завършва без успех. Той трябва да влезе в сила след одобрение на Великото народно събрание в срок от три години. През това време Великото народно събрание намалява броя на депутатите в Народното събрание, дава избирателно право само на лица, притежаващи недвижими имоти и създава втора камара със законодателни и административни права. Променя титлата на княза от „светлост“ на „височество“ и му разрешава да награждава с ордени и да ползва държавни имоти.

Обявяват се за недействителни „Закона за цензурата върху печата“ и „Закона за ограничаване на митингите и събранията“. На 27 септември 1883 г. е гласуван и Указът за амнистията на осъдените по политически причини. Разпуснат е и Държавният съвет /учреден в периода на Режима на пълномощията/.

Командването на българската армия е предоставено на княза, а ръководството на военната академия – на военния министър. Гласувани са закони за печата, избирателното право, развитието на промишлеността, акциза на тютюна и други.

Подобряват се отношенията с Русия. Император Александър III одобрява умереноконституционните възгледи на д-р Цанков, възприемани като спирачка пред амбициите за власт на българския владетел.

Преминаването на армията под ръководството на монарха предизвиква недовоството на руската дипомация. Русия изтегля своите офицери от българската армия, а князът – българските юнкери и офицери от руските военни училища и академии. За да се разреши проблемът е подписана военна конвенция между двете държави. Според нея военният министър се назначава от княза със съгласието на руския император. Промени във военното министерство могат да се правят само със съгласието на министъра и на Министерския съвет. Руските офицери в Българската армия са подчинени на министъра, на българските закони и наредби, забранява им се участие в политическите борби.

Непосредствено след като приключва работата на обикновеното Народно събрание, д-р Цанков се разделя с непопулярните консерватори и съставя нов кабинет  със свои привърженици от Либералната партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във