Банкеръ Daily

Общество и политика

Превръщаме се бавно в бяло петно на световната карта

Българите нямат никакъв шанс и след стотина години може би ще изчезнат от лицето на земята - към такъв горчив извод ни подтиква прогнозата на ООН за демографското развитие на света през следващите десетилетия. Според изследването населението на България се топи - през 2019-а експертите на световната организация са преброили близо 7 млн. души, а се очаква до 2030 г. те да намалеят до 6, 4 милиона. Тенденцията е отчайваща - към 2050-а българите ще наброяват 5 385 000 души, а до 2100 -а, според оптимистичния вариант, вече ще са около 3,5 милиона. Песимистичната прогноза е 2,1 млн. население.

За сравнение населението на Франция през следващите декади ще нараства, макар и слабо - от 65 130 000 млн. през 2019-а то ще достигне през 2100 г. 65 498 000 милиона души. Датчаните също се радват на демографски подем - от 5,7 милиона тази година, до 2100 г. те ще са 6,8 млн. души.

Даже Фарьорските острови ще отбележат ръст на населението си - ако тази година ООН е преброила 49 000 души, пръснати по 18-те острова, през 2100-а жителите на Фарьорите ще са вече 55 000. 

Нещо повече, в бъдеще хората ще живеят все по-дълго, само в най-бедните държави ще живеят с по седем години по-малко от останалите. Прогнозите са за покачване на средната продължителност на живота от 72,6 години през 2019-а до 77,1 години в следващите десетилетия. Конкретно българите обаче няма да доживеят годините на своите набори от Франция и Дания, например. Фактът, че у нас около 21 на сто от населението живее на прага на бедността, както показва изследването на Евростат за 2018-а ( при 6,2 процента в ЕС), ни доближава до бедни страни, където хората и по-малко живеят, и по-лошо във всяко едно отношение.

Любопитен детайл от изследването на световната организация представлява частта за миграцията като основен компонент в изменението на демографската картина в света. Според авторите му в следващите десетилетия Беларус, Естония, Германия, Унгария, Италия, Япония, Руската федерация, Сърбия и Украйна ще изпитат нетен приток на мигранти, което ще помогне да се компенсират загубите на населението, причинени от превишение на смъртните случаи над ражданията. Както се вижда, България не фигурира и в тази група. Което е свързано повече с икономическото състояние у нас и високия ръст на хора, живеещи на ръба на бедността, отколкото с географски причини - например, предпочитани от мигрантите други маршрути на Балканите. Далеч е и от мантрата, че бежанците заобикалят нашата страна заради перфектната охрана на българските граници.

На фона на драматичната прогноза на ООН за демографското ни бъдеще, като черна ирония звучат думите на премиера Бойко Борисов пред Общото събрание на организацията в края на септември миналата година. В речта си по темата "Глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, справедливи и устойчиви общества" Борисов тогава посочи напредъка на страните от Западните Балкани и подчерта, че не бива на политическата карта да остават "бели петна на държави със забавено развитие".

Facebook logo
Бъдете с нас и във