Банкеръ Daily

Общество и политика

Превозвачите очакват да се търсят съмишленици в Европарламента

Транспортният бранш очаква да се търсят съмишленици в Европейския парламент и настоява за българските депутати да работят в синхрон по пакета "Мобилност"

Исканията си представи изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев по време на среща с новоизбраните български евродепутати по въпроса за пакета "Мобилност", който беше иницииран от Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО.

Арабаджиев очаква от Партията на европейските социалисти работа с Испания и Португалия, а от представителите на ГЕРБ - работа в Европейската народна партия (ЕНП). "Трябва да се обединят всички усилия, защото дойде времето да затворим онази страница с навлизането в сила на мобилния пакет", настоя още изпълнителният директор. Той изрази надежда българските евродепутатите да отстояват правото си и да има повече членове в Комисията по транспорт в Европейския парламент. Ако не се постигнат тези искания за повече членове и български председател на Комисията по транспорт, да има поне един докладчик.

От своя страна транспортният министър Росен Желязков призова за повече такива срещи и по-малко вътрешни приказки. Негово желание е за един по-справедлив мобилен пакт на дневен ред, а на ниво съвет и парламент да има нов подход. По думите му страната ни е изправена пред нова институционална ситуация, защото предстои нова Транспортна комисия, нов Европейски парламент и нови докладчици. "На всички тези "фронтове и платформи" на убеждаване не само на политици и на хора, които взимат политически решения, но и на обществата от държавите-членки на Алианса, е важно да се обясни какъв е бизнес моделът на периферните държави", обясни транспортният министър.

И евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки апелира да бъде обяснена българската гледна точка по пакета "Мобилност" в Европейския парламент.

Цветелина Пенкова от БСП обеща, че социалистите ще продължават ясно да защитават българските национални интереси. Червените също така настояват за участие в комисията, която се занимава с транспортните дейности в ЕП.

Припомняме, че в началото на април Европарламентът одобри и трите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи. След това транспортният министър изрази притеснението си от прилагането на текстовете от пакета. Джамбазки също посочи, че битката за пакета "Макрон" ще влезе в следващия Европарламент.

Пакетът "Мобилност" влезе в дневния ред на пленарната сесия в Брюксел на 27 март по предложение на председателя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат. На гласуването на 25 март за дневния ред за редовната сесия трима български евродепутати не присъстваха. Оказа се, че точно толкова са били нужни, за да падне предложението, което в крайна сметка беше прието с 156 гласа "за" срещу 154 - "против".

На 27 март обаче текстовете бяха върнати в транспортната комисия. Въпреки това български превозвачи организираха 2 протеста - в Страсбург и София. На заседанието на транспортна комисия бяха гласувани 1 224 предложения за изменения, от които 1 126 продължават за гласуване в пленарна зала. Между тях са и внесените от българските евродепутати предложения. На 3 април стана ясно, че евродепутатите са отхвърлили и предложението на българските си колеги пакетът "Мобилност" да бъде свален от дневния ред за днешното заседание.

В края на май Ангел Джамбазки отправи покана към избраните евродепутати от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Демократична България" за общи действия по Пакета "Мобилност I". Преди седмица пък транспортният министър Росен Желязков съобщи, че е поискал среща в Брюксел за пакета в края на юли.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във