Банкеръ Daily

Общество и политика

Превозвачите искат оставките на Василев, Караджов и Събев

Магдалена Милтенова

Превозвачите поискаха оставките на вицепремиерите Асен Василев и Гроздан Караджов, и на министъра на транспорта Николай Събев. От бранша изразиха недоволство от вчерашно изказване на Василев по техен адрес.

"Искаме оставката на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев заради изказването му вчера по отношение на транспортния бранш, заради арогантното поведение по отношение на нас, защото тук от тази трибуна той каза - протестират тези, които не плащат и не искат да плащат, но ще плащат. Искаме оставката и на министър Събев, заради това, че във вчерашния ден ние нямахме министър. Кой управлява всъщност в момента държавата - коалицията или партия "Продължаваме промяната". Тук е мястото и на коалиционните партньори в момента да излязат и да дадат своята позиция", заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Планирано е целият транспортен сектор да спре работа на 18 май. Дотогава превозвачите ще подкрепят всички протести, организирани от работодателски организации.

"Това, че газът беше спряна и ние в момента ще плащаме 20% по-скъп газ, ще се отрази отново на превозвачите. Това е тема, която ние не искахме да захващаме в днешния ден, защото не искахме да се използва срещу нас по политически причини и да се каже, че ние търсим политически манипулации. Автобусите, които обслужват София, Бургас, Плевен, Варна, Перник, Благоевград, Самоков - всички тези автобуси са на метан", каза още Милтенова.

За 18 май е насрочен следващият по-мащабен протест на превозвачите, които вчера не получиха отговори на поставените въпроси от представителите на властта.

Протести срещу високите цени на горивата и въвеждането на нови тарифи за ТОЛ системата се проведоха в столицата, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Благоевград.

Транспортният бранш остава обединен, подчерта Магдалена Милтенова - председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. 

"Защото тогава – на 18 май, ще спрем транспорта в България, ще блокираме границите, ще блокираме пътните артерии, ще спрем доставките по хранителните магазини. И тогава ще им се наложи да ни чуят", заяви тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във