Банкеръ Daily

Общество и политика

Превозвачи протестират в София и Страсбург срещу пакета "Макрон"

Български превозвачи излизат на протест в Страсбург и София срещу европейските разпоредби, добили известност като пакета "Макрон".

В Страсбург събитието ще започне около 12.00 часа българско време. В София превозвачите ще се съберат пред храма "Св. Александър Невски", Организирано е пешеходно шествие до сградата на Европейската комисия на ул. "Раковски". 

Превозвачите, както и българските представители в Европейския парламент, смятат, че част от промените в пакета целят ликвидиране на транспортния бизнес не само в България, но и в други държави от Източна Европа. Затова към протеста на българите ще се присъединят и техни колеги от Румъния, Полша, Литва, Словения.

До този момент все още не е ясно дали пакетът "Мобилност" ще влезе за гласуване в пленарната зала. 

Според информация, съобщена от БНТ, изпратена до тях от евродепутата Петър Курумбашев, председателят на ЕП Антонио Таяни е заявил, че пакетът няма изобщо да влезе за разглеждане. До късно снощи се предвиждаше второ гласуване по въпроса дали пакетът "Мобилност" да бъде включен в дневния ред на парламента. 

Първоначалното решение пакетът "Мобилност" да влезе в пленарна зала бе взето в понеделник само с два гласа мнозинство. Тогава трима български евродепутати отсъстваха. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във