Банкеръ Daily

Общество и политика

Преводач от китайски - сред деветимата носители на наградата "Христо Г. Данов"

Вече са известни носителите на престижната Национална награда "Христо Г. Данов".

Писателят Георги  Стоянов получи отличието за цялостен принос в националната книжовна култура. Наградата му бе връчена от министъра на културата проф. Велислав Минеков по време на официална церемония в двора на къщата музей "Христо Г. Данов" в Стария град в Пловдив.

Издателство "Факел Експрес" отнесе "Христо Г. Данов" в категорията "Българско издателство" за книгата "Творения" на Владимир Хлебников. То "изпревари" издателство "Точица", номинирано за "Нарисува за децата Вадим Лазаркевич" на Зорница Христова, както и издателска група Scribens и АРС, която бе отличена с номинация заради приноса си в откриването и инвестицията в таланта на дебютиращи български автори.

Бойка Асиова, автор на книгата "Роден на Великден" на издателство "Жанет 45", спечели в категорията "Автор на българска художествена литература". Нейни "подгласници" останаха Антон Баев, автор на "Спас Господов в страната на амазонките. Записки под карантина" на издателство "Коала Прес ООД", и Виктор Самуилов, автор на "Аорист" на издателство "Жанет 45".

Сред преводачите с "Христо Г. Данов" бе отличен китаистът Стефан Русинов заради работата си в "Живи" на Ю Хуа, издателство "Жанет 45" и "Трите тела" на Лиу Цъсин на "Колибри ООД". В категорията си той "мереше сили" с Албена Бакрачева, номинирана за превода си на "Лято на езерата" на Маргарет Фулър, издателство "Кръг", и с Нели Димова и нейния "Пилат" на Магда Сабо, издаден от "Колибри ООД".

В сферата на хуманитаристиката със статуетката си тръгна Нонка Богомилова - автор на "Балканите: белязани пътища (1991 – 2016)", на издателство "Парадигма". Другите двама номинирани в категорията бяха Илия Граматиков - за книгата си "Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история" и Панко Анчев - за "Въведение в Йордан Радичков" на ИК "АТЛ-50".

Сотир Гелев, написал "Приключенията на господин Боровинка по вода и суша", издадени от „Точица“, стана носителят на "Христо Г. Данов" в категорията "Детски автор". Негов конкурент бе Илия Деведжиев, автор на „Сребърната рибка“ на издателство ЕТ "Камила – Илия Деведжиев".

В категорията "Художник или дизайн и оформление на книга" спечели Дамян Дамянов, художник на книгите "Метаморфозата" от Франц Кафка и "Приказки на пишещата машина" от Джани Родари, издателство "Сиела". С номинации останаха Калина Мухова, художник на книгата "Иван Глупака" от Лев Толстой, издателство "Лист" и Пенко Гелев, нарисувал "Приключенията на господин Боровинка по вода и суша" на издателство "Точица".

В категорията "Представяне на българската книга" бе отличен "Литературен вестник". Негови подгласници бяха Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" за "Под Игото" от Иван Вазов и "Хралупата – бутик за думи, образи и смисъл".

Мая Николова Димитрова, която е библиотекар в Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", спечели "Христо Г. Данов" в категорията "Библиотечно дело".

Конкурсът, който се провежда ежегодно от 1999 г., бе организиран от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Номинираните участници традиционно получават своите отличия по случай 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга. Носителите на наградата получават диплом, малка пластика и парична награда, а номинираните – диплом.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във