Банкеръ Daily

Общество и политика

Превантивните изследвания за коронавируса са неефективни

Досега всички проби за коронавируса в България са отрицателни. Изследвания се правят само на лежащо болни с проява на симптоми. Това каза директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред журналисти в Министерския съвет, където премиерът Бойко Борисов свика извънреден съвет, на който се обсъдиха мерките за справяне със заболяването. 

Кантарджиев обясни, че материалът се изследва, когато човек е болен, с проявена клинична картина - висока температура и начална пневмония. За да се докаже наличие на заболяването, трябва вирусът да е в организма на пациента. При фактически здрав човек или човек, който няма проява на симптомите, изследването обикновено е отрицателно и няма никакъв ефект. Затова всички здрави хора, връщащи се от чужбина, не се изследват никъде по света, тъй като тестът не може да докаже вирус, ако той е в малко количество и не е предизвикал заболяване. Болестта може да настъпи няколко дни след изследването. Тогава, при развитие на вируса в белия дроб, материалът от болния е достоверен за изследване.

Изследването, което се прави в Центъра за заразни и паразитни болести е по програма на Министерство на здравеопазването, безплатно е и се извършва само по лекарско предписание на лежащо болни. Досега са изследвани над 30 материала, като всички са отрицателни. Методите, които се използват, са верифицирани, уточни професорът.

До момента няма завърнали се българи от засегнатите от заболяването области в Италия. А българските граждани, които живеят там, са около 50, съобщи националният здравен експерт д-р Ангел Кунчев. "Връзките между и България и Италия са значително по-интензивни, отколкото с Китай. Първата контрола, която се прави на летището, важи за всички кацащи на наша територия. Въпросът е сега да разширим този контрол на сухоземните граници и да създадем условия. Реакцията да е бърза, за да не позволим разпространение вътре в страната", каза той. Лекарят допълни, че всяка седмица от Италия до България се осъществяват 37 полета. С тях пътуват между 4000 и 5000 души.

Първоначално заседанието на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на коронавируса беше насрочено за вторник, но по разпореждане на министър-председателя се проведе днес. В Министерския съвет пристигнаха и вътрешният министър Младен Маринов, зам.-министрите на здравеопазването Жени Начева и Бойко Пенков, както и директорите на болниците ВМА и "Пирогов".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във