Банкеръ Daily

Общество и политика

Преустановяват инвитро процедурите заради COVID-19

Заради коронавируса някои от дейностите, свързани с инвитро процедурите, се преустановяват. Това става ясно от заповед, издадена от здравния министър Кирил Ананиев. 

Забранява се започването на нови процедури по хормонална стимулация на пациентки на възраст под 39 години. Няма да може да се извършват нови процедури по трансфер на размразени ембриони, вътрематочни инсеминации, изследване на стерилитет, свързан с мъжки фактор и процедури по даряване на яйцеклетки.

Изключение от забраната за започване на нови процедури се допуска за хормонални стимулации и процедури на естествен цикъл за пациентки с анти-Мюлеров хормон под 1 ng/ml, както и при онкологично болни пациенти по отношение замразяване на яйцеклетки или сперматозоиди с предстояща химио- или лъчетерапия.

Започнатите дейности по асистирана репродукция, които подлежат на преустановяване, съгласно заповедта, могат да бъдат довършени при стриктно изпълняване на препоръките за намаляване на риска от разпространение на COVID-19.

Всеки пациент ще се приема като потенциално заразен с коронавирус и ще се използват всички необходими лични предпазни средства от персонала. Ще се осигуряват минимум 15 минути отстояние между пункциите, както и цялостна дезинфекция на помещенията между пациентите. 

Добитите яйцеклетки или ембриони ще се криоконсервират, а започналите стимулации ще се завършат с оплождане и криоконсервация на ембрионите. Когато се налага трансфер при вече започнала процедура, ще се спазват всички изисквания за безопасност от заразяване с COVID-19.

От здравното министерство препоръчват два дни преди фоликулната пункция пациентките да имат направен PCR тест за COVID-19 с отрицателен резултат, както и да се продължи наблюдението на ранните бременности (до 12 г.с.) след ин витро при максимални изисквания за сигурност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във