Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ВЕЧЕ НЕ СИ ТЪРСЯТ АДВОКАТ, А ПРОКУРОР

Уважаеми г-н председател, уважаеми г-н министър-председател, дами и господа народни представители, уважаеми г-н Татарчев! Аз ви благодаря, че оставате за моето изказване. Колкото и важна работа да имате, тя може да почака, надявам се, още малко. Искам да ви опресня паметта за прословутия случай Златистия, с който аз иначе нямам никакво намерение да спекулирам. На 12 ноември 1993 г. той е задържан с три лица от Казичене с голямо количество оръжие и боеприпаси. Образувано е следствено дело N2087 от 1993 г. по описа на VI районна следствена служба. Отново за престъпление по 339, каквито дела и преди това е имал. Спрямо Злати Златев и останалите извършители е взета мярка за неотклонение задържане под стража. С вашия подпис (б. ред. на Иван Татарчев) с постановление от 17 февруари 1994 г. мярката е изменена в парична гаранция от 30 000 лева. И мотивът в постановлението ви е следният: Злати Златев и останалите обвиняеми имали постоянен адрес, не се укриват и няма основателна опасност да извършат други престъпления.


Що се отнася до данните, които бяха изнесени тук от г-жа Татяна Дончева, искам приятелски да й препоръчам да не злоупотребява с престоя си при директора на националното следствие. Така ще му разруши имиджа, че има вкус към хубави жени. Данните, които ви е дал, не са точни и не са коректни.


Дами и господа народни представители, ние искаме престъпниците да бъдат съдени. Това го иска цялото общество. Тази съдебна система по сегашната процедура очевидно не може да го направи и не го прави. Само едно сравнение ще ви дам, тъй като г-н Татарчев, който бърза може би за първата водка или за нещо друго, даде пример с обвинителните актове. Той не каза какви са присъдите. Ще дам за пример съседна Гърция. Съизмерими са показателите за престъпността и за дейността на съдебната система.


За миналата година в Гърция са извършени около 300 000 престъпления. В България са извършени около 240 000. Това е полицейската статистика. Еднаква е методиката и в двете страни, такава, каквато е и в ЕС. И в двете страни са разкрити по около 100 000 престъпления. За България са 102 000, за да съм точен. В Гърция са осъдени над 80 000 лица ефективно. В България с осъдителна присъда са приключили 17 000 дела с 22 000 лица. Това ли е ефективна съдебна система? Обществото отдавна е отговорило на този въпрос. И какво предлагаме ние? Предлагаме да променим устройството на съдебната система в съответствие с конституцията. Ни повече, ни по-малко! Сега очевидно устройството противоречи и най-големите противоречия са в две насоки. Едното е принципът за независимост - за това се говореше. Независимост означава подчинение само на закона, не и на началник. Нас искат да ни убедят, че трябва магистратите да са подчинени на началника. Това било независимост.


Другото противоречие е липса на състезателност. Обвинението сега е господар на процеса, обединява функциите на прокурор, на съдия и за съжаление на адвокат. Престъпниците вече не си търсят адвокат, търсят си прокурор.


Другото, което искаме, е да променим процедурата, т.е. принципно нов Наказателнопроцесуален кодекс, и то по такъв начин, че по делата за пирамидите например, които цитира г-н Татарчев тук, да не караме следствието да разпитва 5000 пострадали лица. Сега следствието е длъжно да разпита толкова. Длъжно е да разпита всички пострадали, защото в противен случай при този процес съдът ще върне делото.


Прокурор Виня каза, че при тях е достатъчно да има и един пострадал, за да го изправят на съд. При нас не е достатъчно. Това искаме да направим. Да помогнем на хората, които разследват. Кой не иска това статукво да се промени? Кой не иска бандитите да ги съдят? Очевидно, естествено самите бандити не желаят това. След тях - корумпирани магистрати, отделни корумпирани магистрати - не цялата система, защото има много достойни хора там, на които сме им вързали ръцете да работят. Корумпирани магистрати, които имат един интерес - полицията да хваща бандитите, те да ги пускат, а ние да си мълчим. Защото, видите ли, на хората им омръзнали вечните крамоли. Да мълчим, както ни призовава Драгомир Драганов.


Всъщност, като споменах името му, си спомням, че патосът, с който говореше за корупцията, беше предшестван от нещо недотам достойно. Той дойде тук при министър-председателя и потърси възможност за някаква далавера и беше изгонен, разбира се. Може и затова изказването беше в този тон.


Интерес обаче има и БСП в калъп с отделни представители. Казвам с отделни - на Евролевицата и на ОНС. Забележителен опозиционен блок - престъпници, други престъпници с тоги и полицаи. И кой е мозъкът в този картел? Риторичен е въпросът! Въпросът е защо това е мозъкът, защо се хванаха да помагат на кауза пердута? Защо се хванаха на това? Дали защото изведнъж станахме големи демократи? Знаете добре истинското отношение на хората. Ако не го знаете, ви предлагам обикновен тест.


Аз бих предложил на г-н главния прокурор да си организира в НДК например една среща с жертвите на бандитите, с жертвите на престъпленията. Дали някой в тази зала може да си представи какво точно ще се случи там? Но дори и да приемем, че това е твърде жестоко, нека поне се разходи по улиците, очи в очи с хората, да ги види какво мислят на улицата обикновените хора. Нека опита. Бодигардовете, за които той толкова говори, ще му трябват, но не заради някой отмъстителен престъпник, дами и господа. Давам му и трето предложение: да събере на стадион Васил Левски бандитите, които той и подчинените му са осигурили с недосегаемост (не знам дали ще стигне стадионът), пуснати да си правят зъбите и разклатените нерви от това, че полицията ги е хванала, че им е нарушила спокойствието. Уверявам го и вас ви уверявам, че ще го носят на ръце. Само там може би ще има радушен прием. И как да си обясним при това положение защо БСП и гравитиращите към нея защитават подобно нещо? Как да си обясним, че се изправят срещу цялото общество, готови да платят огромна политическа цена? Много е просто. Първо, теснопартийните им интереси. Те нямат политически интерес от ефективна борба срещу престъпността. Антинационалната същност на поведението им е такава. Техният интерес е колкото по-зле, толкова по-добре, както нямаха интерес да се уреди проблемът с природния газ например.


Няма да забравя забележката на един дипломат, отношенията с когото се смятаха за монопол. Даваше оценка в тесен кръг на поведението - тяхното поведение, и неговата дипломатичност не можеше да прикрие чисто човешкото отвращение. Как е възможно - питаше се той, да искаш спиране на газа през зимата, само за да събориш правителството! Така е и с реформата в съдебната система. Колкото повече жертви, толкова по-добре. Колкото повече бандити по улиците, толкова по-реалистичен би ви изглеждал налудничавият сценарий да свалите същото това правителство. Точно така е. Ненаказаните бандити са вашето политическо оръжие.


Второ, страхувате се от ефективна съдебна власт, защото има много неща, за които да отговаряте. Дълъг е списъкът с престъпленията и от много време се трупат. Страх ви е от справедливост. Не ви е изгодна справедливостта и правосъдието. Два основни мита, две фалшиви мишени ни разигравате на нас и на цялото общество. Първо, че конфликтът пречел да са заедно властите срещу престъпността. Истината е, че самият конфликт е за това, че не сме заедно срещу престъпността.


Ето и няколко примера. Това се отнася и за хората, които тук поставят въпроса за решителната борба с организираната престъпност. Задържан е един от шефовете на силова групировка, един от крупните престъпници в Шумен - при грабеж, с всички доказателства в него. Съдът е потвърдил мярката за неотклонение. Прокурор го е освободил една седмица след това. Заедно ли сме? Ние не сме заедно срещу престъпността!


Прочутият Ерджан Рашид-Роко, сигурно той е причината, за да получа упреци тук от някои депутати. Знаете ли как се развива делото за фалшивите пари? Има постановление на прокурор от районната прокуратура някъде там, където е изпратено делото, за да се потули. Следователи от НСС все още не са го изпълнили и те са възмутени от това. В постановлението пише: Да бъдат привлечени като обвиняеми всички свидетели по делото. Това значи да няма свидетели по делото. Това означава (за сведение на г-н Татарчев). Защо свидетелите се отказват от показанията си - за да можем след това да кажем: ние сме правова държава и само доказани престъпници ще наказваме.


От последните два дни имам пример за това дали сме заедно срещу престъпността. Девет бандити - организирана престъпна група - досега сме доказали, че е извършила над 30 кражби в кв. Стрелбище, се задържа от IV РПУ - от служителите на МВР. Единият от тях стреля с пистолет срещу полицаите в една детска площадка. Там се развива това, гоненето става между децата. Не е образувано следствено дело. Преобразува се в дознание, защото било леко престъплението и без да стигне до прокурор, следователят ги освобождава. Заедно ли сме срещу престъпността? Заедно ли сме срещу престъпността?


Ако искате да разберете каква е втората мишена, по която г-жа Дончева настървено стреля ту оттук, ту от кабинета на шефа на следствието, ще ви кажа и това, че ОДС искали да превземат съдебната власт. Или г-н Костов! Хайде, разберете се. Веднъж казвате, че ОДС владеят съдебната власт, че тя била синя. Втори път казвате, че ОДС искали сега да я превземат. В кой от двата случая лъжете? И в двата! И в двата случая лъжете. Защо? По-интелигентните от вас вече са си дали отговор на въпроса. Ако ОДС искаха да унищожават съдебната власт, ако искаха да не да я унищожават, а да овладеят съдебната власт, ОДС не биха предприели сега стъпки към децентрализация, към нарушаване на йерархията. Защото назначаването на наши хора означава, че тази йерархия ще ни свърши работата. Ако са верни вашите обвинения, ние ще имаме интерес да се запази йерархията, за да можем да водим, както вие се опасявате, манипулирани процеси. Ние това не го искаме. Ние тази възможност я отнемаме от себе си. Но я отнемаме и от всеки друг, който един ден би се изкушил от такава възможност. Привеждаме я в съответствие с европейското право, а не със сталинското право, което, изглежда, е единственото право, способно да проникне до главите на някои от вас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във