Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ БЕЗ НАКАЗАНИЕ

Докато парламентаристите се намъдруват, криминалните мишки танцуват - премиерата на тази пиеса се състоя миналата сряда на две сцени. Когато в пленарната зала на Народното събрание вървяха горещите депутатски дебати за престъпността, в Калофер бе извършена въоръжена приватизация на един скромен банков джакпот от 16 млн. лева. Така бе записан поредният нов номер в безкрайно дългия списък от хиляди дела, които година след година се образуват срещу все повече известни и неизвестни извършители. А поредната стъпка в безуспешната засега борба срещу тях е радикалният ремонт на неработещата съдебна система. Затова и основната профилактика на законодателите е насочена към Главна прокуратура и нейните подопечни звена. Защото там са съставени онези постановления, които пълнят страниците на българския съдебен роман Престъпление без наказание. На практика обаче планираните генерални промени в закона за третата власт удариха най-вече следствието. Закриването на Националната следствена служба (НСлС) още не е обсъждано и утвърдено от парламента, а строя напусна отделът, призван да охранява финансовите интереси на държавата. Както научи в. БАНКЕРЪ, от общо 18 следователи, работещи до миналата седмица в него, 10 са депозирали официално оставки. Групата на напускащите изглежда така:


Иван Тороманов и Валери Попов - следователи по делата на МИНЕРАЛБАНК, ТУРИСТСПОРТБАНК,БАЛКАНБАНК и Ямболска банка, Емил Григоров - следовател по делата Акрам и БЗК, Рахаин Варсано - водещ разследването на голяма компютърна фалшификация на финансови документи, Иван Коцев - специалист в разплитането на едрите нумизматични афери, разкрил през февруари тази година и известния наркослучай в Петрич, където бе засечен незаконният трафик на 9 кг хашиш, Елка Парова - водеща тежките дела по далаверите с ДДС, Руска Александрова - следовател по делото БИОХИМ, Николай Николов - следовател по делата за Стопанска банка и БИОХИМ, Костадин Тасков - водещ следовател на делата БЗК, ЧЗИБ и Акрам.


В момента на пълни обороти върви описът и предаването на


хиляди папки с документи, свидетелски показания и кредитни досиета. Някои от изредените следователи имат по шест дела на производство. Само един от тях сега сдава 95 тома по едно дело, 26 тома по друго, 110 тома по трето, 9 по четвърто, 15 по петото и 465 тома по шестото си дело.


на стр.9


По всичко личи, че във фризера ще влязат неизвестно докога почти приготвените за съда дела за БЗК, ЧЗИБ, ТУРИСТСПОРТБАНК и МИНЕРАЛБАНК. Във фаза приключване са и част от делата, свързани с БАЛКАНБАНК и Стопанска банка. Заедно с тях в замразено положение ще остане върнатото за доразследване дело, възникнало от интригата между ЦКБ и Майкъл Чорни. Тази съдба очаква и образуваното покрай него друго дело, свързано с незаконосъобразното набиране на капитала на прословутата орионска банка на Веска Меджидиева. Недовършена ще остане и онази част от делото Стопанска банка, в която за анализ са предвидени кредитните взаимоотношения между финансовата институция и Елена Вълчева, дъщеря на проф. Тодор Вълчев .


Ако освободените следователски столове останат дълго време празни, редица грешни ексбанкери и кредитополучатели, разминали се засега с ареста, могат да спят спокойно. А гражданството напразно ще чака някой да бъде ефективно наказан за близо трите милиарда германски марки, изтекли от нашите кредитни институции под формата на заеми без обезпечение.


Поради настъпилия следствен вакуум ще се отложи и


посещението на бившите държавници Румен Гечев, Димитър Костов и Климент Вучев в НСлС


Те трябва да дадат показания по делото МИНЕРАЛБАНК: защо не са изпълнили едно важно указание на бившия премиер Жан Виденов? На 15 декември 1995 г. ръководството на МИНЕРАЛБАНК адресира до тогавашния министър-председател Виденов сигнална записка, в която банкерите предлагат два варианта за финансова стабилизация на плевенската рафинерия Плама: чрез увеличаване на капитала й или чрез разсрочване на задълженията на дружеството към банката при наличието на държавна гаранция. На тази сигнална записка Жан Виденов е сложил следната резолюция:


Румен Гечев, Димитър Костов, Климент Вучев. Не можем да оставим Плама да повлече и МИНЕРАЛБАНК! Моля да формирате обща позиция, която министър Гечев да ми докладва спешно.


Материалите са раздадени на господата министрите на 18 декември 1995 г., но позицията им по проблема е неизвестна и до днес. Известно е обаче, че вместо да бъде оздравена, плевенската рафинерия злокачествено бе продадена на друг длъжник на МИНЕРАЛБАНК - Евроенерджи. Няколко месеца по-късно със задружните усилия на кредиторите си и на правителството Виденов банката затъна в блатото на фалита.


Полагайки усилия да изяснят тънките връзки около това дело, следствените органи не са пропуснали да проявяват интерес, събирайки документи и около сегашния кандидат-купувач на Плама - дъщерната фирма на Стелар Глобъл. Дали зад нея стои злополучният холдинг Евроенерджи - отговора на този въпрос може би ще продължат да търсят бъдещите следователи, ако такива изобщо се намерят. А тези, които вече са в оставка, имат и няколко странични питания. Първо,


как ще бъде затворен най-широкият кран за източване на пари,


наречен ДДС


Отговорът на този въпрос сега стана много по-актуален от анализа на проблема за източването на банковата система. Две съвсем пресни данъчни дела - едното за 2 млрд. лв., другото - 6 млрд. лв., спестени от бюджета, с преминават в графата висящи след следователските оставки. Следователите питат още кога специалистите от вътрешното министерство ще завършат възложените им през септември 1996 г. цялостни предварителни проверки на БАЛКАНБАНК и на червената каса на ЕЛИТБАНК? Зациклилата ревизия освен другото дава нов шанс за безметежен задграничен престой на бившия банков ас Иван Миронов. Следователите се питат и кого точно разтревожиха, като поискаха от промишленото министерство информация за неправомерната приватизация на два кораба, собственост на обявеното в ликвидация дружество Океански риболов? Запитванията на специализираната служба все още нямат отговор, но тъй като и нея няма да я има, той явно става излишен. Както успокояващо заключават хората, напускащи следствения кораб, излишни са и притесненията около започналото, но недовършено разследване на свързаното с ТУРИСТСПОРТБАНК дружество ТСЛизинг. Интересните финансовокредитни заигравки между него лизинговото дружество и банката, направени от още по-интересни и авторитетни дейци на стопанско-браншовия фронт, ще останат само в папките. Колкото до


изчезналия обвиняем Иван Китов


отговорен за потъването на КРИСТАЛБАНК и Бизнес Банка, с издирването му нека се заеме земеделският министър Върбанов, предлагат ексследователите. Никой не карал министъра, негодуват те, отговаряйки на депутатско питане, да чете от трибуната на парламента пълния текст на финансовата ревизия. А тя е извършена по искане на НСлС за изясняване на машинациите около учреденото през юли 1994 г. смесено дружество, което приватизира под масата хиподрума в Банкя. Ревизионните данните доказват, че разследваната Бизнес Банка е издала фалшив документ за постъпилите в нея 89 млн. лв., които бащата на Иван Китов, в качеството си на съдружник в държавно-частния джойнтвенчър, е трябвало да плати кеш. Оповестявайки констатациите на ревизорите, министър Върбанов, вероятно без да се усети, пръв информира обвиняемия ексшеф на Бизнес Банка Иван Китов, че нова опасност го грози. Нищо не заплашва обаче магистратите от Софийския градски съд приели на доверие и без проверка фалшивия банков документ. Те вписват спокойно в търговския регистър законосъобразното набиране на учредителния капитал на смесеното дружество Национален хиподрум АД.


Следователите, засегнати от промените, признават, че


реконструкцията на прокуратурата е едно обективно по-добро решение


Но, коментират те, за разлика от нашата институция прокуратурата се запазва - разкъсва се само йерархичната връзка по вертикала между нейните структури, с което безспорно ще се облекчат процесуалните действия в цялата съдебна система. Подобен статут обаче не се предвижда за следствието, въпреки че сега съществуващите звена на НСлС в страната, за разлика от прокурорските, са процесуално самостоятелни. Бойко Рашков няма правомощията, коментират следователите, да нарежда примерно на следствената служба в Бургас как да реши дадено дело. Да го закрие пък съвсем не може.


Проектът за създаване на Националното бюро за разследване изобщо не съблазнява следствените работници. Според тях това е едно съчинено ФБР, но с много нисък статут - неговият шеф по ранг ще е равен на сегашните заместници на отдели в НСлС.


Нито саботираме, нито дезертираме


твърдят следователите. Оставки се подават масово просто защото след реформата, по чисто професионални и икономически причини, специалистите от следствието няма да имат интерес да се занимават с тази работа. Отрязана е досегашната възможност да растат в длъжност и съответно заплащането им намалява. И е напълно резонно да си тръгнат от потъващия кораб навреме тези, които имат по 20-30 години стаж в системата и при напускането й ще вземат накуп по десетина милиона лева. Наивна е надеждата предстоящите промени в Закона за адвокатурата, която ще наложи


петгодишен мораториум за адвокатстване


на хора, излезли от системата на следствието и прокуратурата и ще им попречи да минат от другата страна на бариерата. Има достатъчно скрити механизми, които могат да превърнат бившите следователи и прокурори в безценни съветници на довчерашните си пациенти от престъпния контингент.


Хаотичните моменти, съпътстващи всяка голяма реформа, са неизбежни, но докато се стабилизира процесът, отговорните държавни институции трябва да се погрижат поне за две неща. На първо място да осигурят надеждни гаранции, че след закриването на НСлС хилядите томове с ценни документи ще се запазят точно във вида, в който са описани. И няма да се повтори тъжната картина с удобното разграбване на архивите на някои от министерствата на социалистическа България като този на някогашното министерство на външната търговия, например. Втората, по-дребна грижа би трябвало да е насочена към стиковане на статистическите данни, онагледяващи борбата с престъпността. Те сега предлагат една


парадоксална аритметика


Според вътрешния министър Богомил Бонев например през 1997 г. на всеки 100 от заловените нарушители на закона само четирима са стигнали до осъдителна присъда, а разкриваемостта, постигната в МВР, е 48 процента. Според правосъдния министър Васил Гоцев пък през миналата година броят на осъдените е 32 920 души. Ако от посочените цифри, намерили място в отчетите на двете ведомства, се състави едно уравнение, полученият краен резултат ще е най-малкото странен. При положение, че на 100 заловени четирима са осъдени (т.е.4%), а общият брой на същите осъдени е 32 920, това означава, че броят на заловените, но неосъдени е 823 000 души (бел. ред. - 32 920 осъдени са равни на споменатите 4 процента. За да се получи абсолютната цифра, съответстваща на 100-те процента, следва 32 920 да се умножи по 25, колкото пъти се съдържат 4% в 100%). В същото време щом разкриваемостта в системата на МВР е почти 50%, излиза, че общият брой на българите, прекрачили през миналата година закона, е 1 600 000 (бел. ред. - 823 000, умножено по 2).


Като извадим бебетата, малолетните и безопасните социалнослаби пенсионери, получената цифра е повече от зашеметяваща. Излиза, че едва ли не 40% от гласувалите на последните избори са закононарушители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във