Банкеръ Daily

Общество и политика

Преразглеждат и неодобрените артисти по програма „Творчески стипендии”

Днес (19 юни) е последният ден, в който Техническата комисия на Национален фонд „Култура“ (НФК) ще преразглежда неодобрените от първа и втора сесия кандидатури на свободните артисти, кандидатствали по програмата „Творчески стипендии“. Резултатите от първата сесия бяха обявени на 14 май, но едва вчера – на 18 юни – стипендиите на одобрените, с които са били сключени договори – общо 159 души, са били преведени. Припомняме, че мярката с „Творческите стипендии” бе предприета от Министерството на културата, за да подпомогне свободните артисти, които от 13 март поради извънредното положение и противоепидемиологичните мерки повече от три месеца нямат възможност пълноценно да упражняват професията си и да осигуряват препитанието си.

До края на следващата седмица – 24-25 юни - Техническата комисия на Националния фонд „Култура“ ще излезе с предложения за необхванатите от мярката, които ще представи за гласуване на заседание на Управителния съвет на фонда.

Очаква се, че през юли ще бъде открита извънредна сесия по програма „Творческо развитие“ за онези творци на свободна практика, които не са успели да се възползват от програмата за творчески стипендии, по която бяха осигурени 2 500 000 лева.

Общо 1289 души са кандидатствалите и по трите сесии, като от тях 323 са одобрени за финансиране и са получили покани за сключване на договори, обяви заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

Това стана известно след протест на свободни артисти, които преди дни демонстративно пиха студена вода пред Министерството на културата с искане за бързи действия по изпълнението на програмата „Творчески стипендии”. Те настояха и да бъдат назначени допълнително експерти към фонд „Култура”, тъй като според тях това би ускорило работата й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във