Банкеръ Daily

Общество и политика

Преподаватели от Алма матер са сред първите 2% от най-добрите учени в света

Според класацията на Станфордския университет дванадесет учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" са сред първите два процента от най-добрите учени в света, съобщи университетът.

Класацията групира всички изследователи в 22 научни области и 176 подобласти. Тя е съставена въз основа на комплексен анализ, който обхваща информация за брой цитирания, H-индекс ( число, посредством което се оценяват едновременно продуктивността и значимостта на публикациите), коригиран в съавторство Hm-индекс, цитати на статии при различни позиции на авторство и други.

В класацията фигурират имената на учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски", от Българската академия на науките и от други български университети. Българските изследователи са от различни области на науката и заемат челно място в класацията на американския университет в съревнование с милиони свои колеги от цял свят.

Изявените учени от Софийския университет са:

Проф. Николай Витанов, учен, физик и математик, доктор по физика, математика и естествени науки към Института по механика на БАН, математикът в Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса.

Проф. Иван Христов, преподавател по история на философията (Християнска философия) в катедра Историческо и систематическо богословие в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Проф. Валентин Попов - преподавател по теоретична физика в СУ "Св. Климент Охридски".

Проф. Стойчо Язаджиев - преподавател в катедра "Теоретична физика" на СУ
"Св. Климент Охридски"

Проф. Георги Вайсилов - преподавател в катедрата по Органична химия в Химическия факултет на СУ.

Проф. Николай Денков - физикохимик, професор в Софийския университет и доктор на химическите науки. От 27 януари 2017 до 4 май 2017 г. е министър на образованието и науката в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Проф. Димитър Цалев - преподавател по аналитична химия във Факултета по химия и фармация на Софийски университет "Св. Кл. Охридски".

Проф. Петър Кралчевски (1956-2020 г.) - физиохимик, преподавател по аналитична химия във Факултета по химия и фармация на Софийски университет "Св. Кл. Охридски".

Проф. д-р Иво Грабчев - ръководител на Катедра "Химия и биохимия, физиология и патофизиология" в СУ.

Проф. Красимир Данов - преподавател във Факултета по химия и фармация на Софийския университет, носител на наградата "Питагор" за цялостен принос в развитието на науката за 2019 г.

Проф. Иван Т. Иванов - преподавател в катедра "Статистика и иконометрия" на СУ.

Доц. д-р Мича Каравацева - преподавател в Химическия факултет на СУ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във