Банкеръ Daily

Общество и политика

Премиерът за НАТО-Русия: Не вярвам в зони на влияние

Продължаваме да казваме с ясен тон, че деескалацията на напрежението е основен приоритет за България. Това заяви премиерът Кирил Петков във връзка с призива на Русия от петък НАТО да изтегли силите си от страната ни. 

„Няма две категории членки на НАТО и всички сме равнопоставени. Ние по никакъв начин не одобряваме такъв тип дискусии. Аз призовах от трибуната на парламента, че този тип риторика не помага за премахване на ескалацията. Всеки трябва внимателно  да следи изявленията си”, коментира ситуацията министър-председателят. 

„Аз не вярвам в зони на влияние. Малките страни като България е важно да имат правомощия да решават съдбата си, членствата си и какво се случва на територията им. Българският суверенитет е над всичко”, категоричен е Петков.

Министърът на отбраната Стефан Янев обяви след церемонията по встъпване в длъжност на президента Румен Радев, че изказванията на руски политици с искане за оттегляне на НАТО до границите от 1997 г. се правят регулярно.

"Да не остава впечатление, че някой е посочил с пръст България. Такива изявления се правят регулярно и не трябва да сме толкова чувствителни. Решенията на България и Министерството на отбраната ще бъдат съобразени с националния интерес", обясни военният министър Янев.

По-рано темата коментира и проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет на президента Румен Радев. Според него президентът е реагирал категорично и държавнически на изказването на Русия.

"Важна е навременността на позицията. Това също е налице. България е суверенна държавна. Нещата са ясни и няма място за дискусии. Има преговори на друго равнище, където се решават глобалните въпроси", посочи Маринов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във