Банкеръ Daily

Общество и политика

Премиерът: Вярвам, че Нинова няма да напусне коалицията

Министър-председателят Кирил Петков и румънският му колега Николае Чука.
S 250 2a62f992 c69d 4d0a b3cb e36d1720ea9e

Обсъдихме общи въпроси - влизането в Шенген. Европейското бъдеще на Украйна, Молдова и Грузия са важни приоритети за нас. Това заяви на брифинг премиерът Кирил Петков след среща с румънския си колега Николае Чука.

Той подчерта, че е важно България и Румъния да са не само добри съседи, но и партньори. "Имаме газова криза, война в Украйна и европейски усилия за преодоляване на възможна продоволствена криза", допълни министър-председателят.

Петков препотвърди принципната позиция на "Продължаваме промяната", че ще подкрепят военно-техническа помощ за Украйна. "Вярвам, че Нинова няма да напусне коалицията и до този момент, въпреки различните мнения по различни въпроси, коалицията продължава да работи и да дава добри резултати", посочи премиерът.

По темата за изпращане на военна помощ за Украйна и участието на БСП в коалицията днес Корнелия Нинова беше категорична: „МС реши ли да се изнася оръжие и боеприпаси за Украйна, БСП ще напусне коалицията“. Тя потвърди, че не се изнася оръжие за Украйна, защото няма такива договори.

По думите на премиера още следващата седмица започва работната група, която ще работи по инфраструктурните проекти, чрез които река Дунав да бъде плавателна през цялото време на годината. "Както и идеята за един мост до Русе, и още 4 допълнителни моста, които могат да свържат нашите страни. Радвам се, че допълнително осъзнахме, че заедно можем много по-силно да противодействаме на рисковете от енергийната криза", каза още Петков. 

Енергийната свързаност между двете страни бе една от основните теми в разговорите. Двамата премиери се договориха за експертно сътрудничество с цел оптимизиране на свързаността и възможностите за пренос на природен газ както от България към Румъния, така и обратно.

Първото споразумение, което бе подписано днес, е за възстановяване на фериботната линия между Русе и Гюргево и тя се очаква да заработи още тази есен. Капацитетът ще е 40 тона и ще подпомогне трафика между двете страни. Това ще се случи в момент, в който ще започне ремонтът на българския участък на „Дунав мост“ с европейски средства.

Още един мост при Русе на Дунава и още 4 на други точки се предвижда да бъдат изградени и това, както каза еврокомисарят Валян, ще подпомогне Дунав да развие своя потенциал като най-голямата плавателна и свързана река в Европа, подобно на Рейн.

На 5 май в София ще се проведе среща на енергийните министри на България и Румъния. Приоритет за двете страни е подкрепата за Украйна, Молдова и Грузия – за членство в ЕС, още един акцент - влизане на България и Румъния в Шенгенското пространство. "Работно лято с реални резултати през септември", обобщи накрая премиерът Кирил Петков.

Министър-председателят Кирил Петков днес беше на посещение в Букурещ, където се срещна с румънския си колега Николае Чука и с президента на Румъния Клаус Йоханис. Сред водещите теми, обсъждани по време на визитата, са сътрудничеството в инфраструктурни и енергийни проекти, които ще са от полза за свързаността и сигурността в региона.

В българската делегация са вицепремиерите Асен Василев и Борислав Сандов, министърът на отбраната Драгомир Заков, министърът на енергетиката Александър Николов и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов.

В Букурещ министър-председателят Петков бе посрещнат от румънския премиер Чука, а още при пристигането си бе подписано споразумение между правителствата на България на Румъния за откриването на българо-румънска граница на граничен контролно-пропускателен пункт Русе – Гюргево – ферибот

Сътрудничеството между България и Румъния в рамките на Европейския съюз, както и двустранните проекти в инфраструктурата са били във фокуса на срещата на премиера Петков с румънския президент Йоханис, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Те са разгледали възможностите за развитие на търговско-икономическите отношения между България и Румъния, включително в сферите на туризма, транспорта и енергетиката. Двамата лидери са се обединили в подкрепата си за Украйна, както и за общи действия в ЕС и НАТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във