Банкеръ Daily

Общество и политика

Премиерът увери Италия, че няма да направим компромис със Скопие

Служебният премиер  Стефан Янев проведе среща с посланика на Италия Джузепина Дзара.

Служебният премиер  Стефан Янев проведе среща с посланика на Италия Джузепина Дзара. В хода на разговора бяха изтъкнати отличните двустранни отношения с Италия, която е важен партньор в ЕС и съюзник в НАТО. 

Янев отбеляза готовността на страната ни за продължаване на активния политически диалог на всички нива и за взаимодействие по въпросите от общ интерес. Бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество, на двустранните връзки в енергийния сектор, както и на потенциала за реализиране на взаимоизгодни проекти, особено по отношение на изграждането на релевантна железопътна инфраструктура.

По време на разговора акцент бе поставен върху перспективите за присъединяване на Албания и Република Северна Македония към Европейския съюз. В контекста на предизвикателствата, касаещи Република Северна Македония, посланик Джузепина Дзара обърна внимание на подходящия момент за преодоляване на противоречията между София и Скопие от гледна точка на текущия европейски дневен ред.

Премиерът препотвърди българската позиция и подчерта, че страната ни няма да направи компромиси със своя национален интерес и че фокусът на усилията следва да бъде насочен към търсене на решение, което да бъде приемливо и за двете страни.  Янев подчерта, че присъединяването на РСМ към ЕС, при условие че са налице нерешени въпроси в двустранните отношение с България, не може да се разглежда като разумен подход.

В рамките на срещата бяха обсъдени и допълнителни въпроси и актуални теми от дневния ред на ЕС и НАТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във