Банкеръ Daily

Общество и политика

Премиерът успокои вносителите на дрехи втора употреба

След възражения на асоциацията за дрехи втора употреба, че евентуален мораториум върху вноса на боклуци ще попречи на бизнеса им, премиерът Бойко Борисов успокои, че не става въпрос за внос на дрехи.

„Боклуци са това, което виждате в Бобов дол, на пристанището във Варна, в Плевен, и мисля, че всички би трябвало да аплодират действията на  полицията, министерствата, прокуратурата, това да бъде разбито. Въобще не е ставало въпрос за тази асоциация и за този проблем. Няма как, в момента съм разпоредил, криминалистите изземват пепелината от ТЕЦ-овете, така че ако някой е горил, от пепелината ще хванем какво са горили“, каза премиерът на днешната среща в Министерския съвет за търсене на решение за водната криза в Перник.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов поиска да се направи проверка и да се спрат всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода, и да бъде наложен временен мораториум върху вноса на боклук в страната. На последното правителствено заседание той раздаде задачи на трима министри - регионалният Петя Аврамова, енергийният Теменужка Петкова и на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро.

"До другата сряда още две задачи давам. Първата - внос и износ на боклук, има брюкселски директиви, да се види какъв мораториум можем да сложим временно за да сме сигурни, че това, което е писано в документите, влиза у нас", каза Борисов.

И втората задача: "Всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода, на първо място питейната вода, на второ - производството на ток. Много е важно за енергетиката, водната енергия е най-изгодна, но не може да е за сметка на питейната вода", обясни премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във