Банкеръ Daily

Общество и политика

Премиерът Теодор Теодоров подава оставка, отказвайки да подпише Ньойския договор

Теодор Теодоров

На днешния ден през 1919 г. с Указ на цар Борис III е назначено 39-то правителство на Царство България начело с Теодор Теодоров, водач на Народната партия. Кабинетът е съставен от осем министри, дейци на Народната партия, Демократическата партия, Прогресивнолибералната партия, Радикалдемократическата партия, БДНС и БРСДП (широки социалисти).

Това е второто правителство, което той оглавява.  Първото е съставено с Указ от 28 ноември 1918 година.

Вторият кабинет на Теодоров управлява страната до 6 октомври 1919 г., след което е наследен от първото правителство на Александър Стамболийски.

Пред правителството на Теодоров, което идва на власт във вид на широка партийна коалиция, стоят за разрешаване две неотложни задачи – да се тушират революционната и икономическата следвоенна криза в страната и България да излезе от международната изолация чрез подписване на справедлив мирен договор. След войната икономическата обстановка в страната е катастрофална. Поради липса на суровини, пазари и резервни части не работят 70% от предприятията. Голяма част от обработените земи остава незасята. Огромна е безработицата сред демобилизираните войници. Държавният бюджет допълнително е натоварен и с изхранването на окупационните войски, които съдействат на правителството при потушаване на всяка проява на недоволство от страна на населението.

Очертаващата се втора национална катастрофа рязко увеличава влиянието на левите партии - БЗНС и БРСДП (широки социалисти). При проведените на 17 август  1919 г. парламентарни избори за земеделците гласуват на 180 хиляди избиратели, което им осигурява 85 депутатски места. Комунистите стават втора парламентарно представена сила, получавайки 47 депутатски места.

През пролетта на 1919 г. започва подготовката за мирните договори. Условията в тях са съобщени на делегациите от победените страни на 7 май същата година във Версай - Трианонския дворец. Българското правителство предлага съдбата на спорните балкански области - Македония, Западна Тракия и Южна Добруджа, да се реши чрез допитване до населението (плебисцит), което да определи към коя държава да се присъединят. Предложението е отхвърлено. Българската делегация в Париж на практика не участва в подготовката на договора. Той ѝ е наложен под формата на диктат.

През 1918-1919 г. Теодор Теодоров е министър-председател и министър на външните дела и изповеданията в два поредни коалиционни кабинета. Ръководи делегацията на България при преговорите на Парижката конференция, но подава оставка като министър-председател, отказвайки да подпише Ньойския договор. През 1922 г. е арестуван и подведен под отговорност като виновник за националната катастрофа от правителството на БЗНС. Лежи в Шуменския затвор заедно с много други водачи на опозицията.

След Деветоюнският преврат през 1923 г. е освободен и се присъединява към Демократическия сговор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във