Банкеръ Daily

Новите министри поеха министерствата си от членовете на служебния кабинет

Премиерът се захваща първо с пострадалите от наводнения

S 250 1f3aa9b1 9765 4d48 8711 52b753bbf36f
S 250 4dd9805a 2a32 40d2 821f aa130a069761
S 250 4ceb0d84 cbf5 4687 a48c da7cbac308fb
S 250 b74c02df 505d 4186 9d79 a827bf35f054

Веднага след полагането на клетва като премиер Кирил Петков обяви, че ще демонстрира по-различна визия. Утре той ще се съсредоточи върху мерките след наводненията и върху пострадалите.

„Вие ще ме виждате често по тротоарите на София. Смятам да сменя културата на това какво означава да си министър-председател. Трябва да се чувствам близко до хората, че ги виждам, че говоря с тях, за да усещам реалните проблеми, а не да се качим в мястото, където няма кислород, наречено върха на властта. Утре първата работа, която ще искам да видя, е какво става с хората, които са пострадали от наводнения, какви са мерките, които са взети“, обяви той.

По повод обявените 15 процента съкращения в държавната администрация премиерът Петков обясни, че първо ще бъде направи ясен анализ по структури. Той ще е готов в следващите няколко месеца.

„Този анализ отчасти ще бъде направен, аз очаквам в следващите няколко месеца, не е просто от днес за утре. Анализът ще бъде направен така, че за следващата бюджетна актуализация, която вероятно ще бъде в средата на следващата година, да имаме ясна представа… Тези 15 процента са само тези служители, които тяхната ефективност не е достатъчна за държавното управление. Всеки един служител в администрацията, който се справя добре, който работи много в следва шест месеца, не трябва да се страхува“, обясни Петков.

Всички плащания, за които вече е поет ангажимент, ще бъдат направени, увери вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

„Официалните данни към края на ноември месец – бяхме на плюс 500 милиона, малко повече, при предвиден дефицит в края на декември от минус четири милиарда и половина. Т.е. в момента и НАП, и „Митници“ са си свършили много добре работата си, събрани са доста постъпления в бюджета, има достатъчно пари, за да нямаме притеснения“, каза той.

„Видяхме, че през тези три месеца тенденцията за повишена събираемост на приходите продължи. В края на ноември сме на бюджетен излишък 500 млн. лв., при планиран дефицит за края на годината от 4,5 млрд. лв., т.е. изпълнението на бюджета се движи по-добре, отколкото беше предвидено при актуализацията, която направихме", заяви новоизбраният заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев по време на церемонията за приемане на поста от служебния министър на финансите Валери Белчев тази вечер в Министерството на финансите.

"COVID кризата се оказа също по-малка от заложеното, нямаше пълен локдаун на бизнеса, структурите на НАП и Агенция „Митници“ са продължили да работят много активно", отбелязва той.

"Поемам финансите на държавата в едно добро състояние, очаквам икономиката на страната ни да тръгне напред, с бързо възстановяване от кризата“, каза Василев по късно при приеманот на поста от служебния министър.

От своя страна, Валери Белчев подчерта, че за него постът на министър на финансите е бил огромна отговорност, „защото Асен Василев постави нови стандарти в това Министерство, като за мен беше важно да запазя структурата и стандартите на работата“.

По актуалната тема за изготвения и оттеглен впоследствие проектобюджет на служебното правителство за 2022 г., Белчев каза, че проектобюджетът е подготвен според изискванията на закона и в хипотезата, ако по една или друга причина правителство не се състави, да не се оставя държавата без бюджет.

„В неделя оттеглихме нашето предложение за бюджет, защото то стана безпредметно, надявам се да послужи за база при разработването на новия бюджет за 2022 г.“, каза бившият вече министър на финансите.

Корнелия Нинова и Даниел Лорер приеха постовете на министри - на икономиката и индустрията, и на иновациите и растежа, от служебния министър на икономиката Даниела Везиева на церемония в Министерството на икономиката.

Нинова посочи сред основните цели в бъдещата си работа постигане на висок икономически растеж, базиран на икономика на знанието, ограничаването на сивия сектор, бюрокрацията, подкрепа за бизнеса, насърчаване на износа, засилване на външноикономическото сътрудничество, икономизиране на външната ни политика.

Лорер изтъкна, че за първи път България е решена да постави фокус върху икономически растеж чрез иновации. Искаме да дадем ясен знак, че България е отворена за умен бизнес, допълни той.

Везиева заяви, че най-важното, свършено от ведомството за последните седем месеца, е полагането на здрава основа на промяната, и пожела на новия екип на двете министерства да продължат тази промяна.

В първото си изявление след като пое поста министър на правосъдието Надежда Йорданова призова главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка.

Още две възможности, освен оставката, предложи Йорданова на обвинител номер едно – да понесе отговорността си или да бъдат приложени спрямо него другите механизми на закона. След това се обърна към него с думите:

„Гешев, твоят инат всеки ден струва пари и съответно достойнство на нашия народ. Твоят инат пречи на Плана за възстановяване и устойчивост да бъде придвижен още по-бързо“.

Надежда Йорданова декларира готовност да продължи започнатото от нейните предшественици Янаки Стоилов и Иван Демерджиев, както в сферата на съдебното законодателство, така и по отношение на предложението за търсене на дисциплинарна отговорност на обвинител номер едно, което внесе Демерджиев, както и висящия съдебен спор във Върховния административен съд между бившия правосъден министър Янаки Стоилов и Висшия съдебен съвет заради отказа да бъде разгледано искането на Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев.

До дни ще станат ясни заместниците новия правосъден министър. Тя обеща с бързи темпове да се работи по законодателството, свързано с реформата на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и специализираното правосъдие.

Приоритетите на новия министър на здравеопазването Асена Сербезова са мерките срещу COVID епидемията и предотвратимата смъртност, както и подобренията в спешната помощ.

Ето какво каза професор Сербезова на влизане в Здравното министерство, където пое поста от вече бившия служебен министър Стойчо Кацаров:

„Всички ние сме пациенти и виждаме недостатъците на системата. Чакайте да вляза, да видя това, което ще заваря на бюрото, което ми е оставил д-р Кацаров, да се запозная с всичко и след това, разбира се, ще бъдат взети адекватни решения, които ще бъдат огласени. Искам да пожелая на д-р Кацаров успех“, каза новият здравен министър Асена Сербезова.

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов встъпи в длъжност като пое поста от служебния министър Асен Личев, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

„Пожелавам в следващите 4 години да продължите започнатото и да работите за каузата да опазваме природата на България“, каза Асен Личев като връчи символичния ключ на Министерството на околната среда и водите на министър Сандов. 

„Темата за опазването на околната среда вече е приоритет на правителството, затова аз поемам ангажимента това да се види в работата на министерството“, категоричен беше министър Сандов. На свой ред той благодари на служебния министър за „направеното през последните месеци в министерството".

Facebook logo
Бъдете с нас и във