Банкеръ Daily

Общество и политика

Премиерът се страхува от неспособността на правителството да проведе ключовите за страната реформи

За "Демократична България" реториката на Борисов означава, че премиерът или изпитва страх от нещо, или иска да прикрие неспособността на правителството да осъществи реален напредък по този ключов за България и българите приоритет.  Това се казва в специална позиция на дясното обединение по повод изказването на премиера от снощи, свързано със стъпките за присъединяването на България към еврозоната. По време на честването на 30-годишнината на КНСБ той каза, че "докато няма абсолютен консенсус, увереност по темата за еврозоната, няма да насилваме влизането ни в чакалнята".

"Над милиард са обменените левове в банки и обменни бюра през последните седмици. С безотговорното си и непростимо изказване Борисов само ще засили паниката, за която друг виновен няма да има. Тези действия  представляват естествено продължение на руската хибридна атака спрямо еврото в България", се казва още в становището на "Демократична България".          

 

Ето цялата позиция на демократите:

Има ли пилот в самолета?

В свое официално изказване министър-председателят на България постави под условие напредъка на страната към присъединяване в еврозоната с изключително неубедителния аргумент, че имало необходимост от „абсолютен консенсус“. За "Демократична България" тази реторика означава, че премиерът или изпитва страх от нещо, или иска да прикрие неспособността на правителството да осъществи реален напредък по този ключов за България и българите приоритет.                           

Над милиард са обменените левове в банки и обменни бюра през последните седмици. С това безотговорно и непростимо изказване Борисов само ще засили паниката, за която друг виновен няма да има. Тези действия  представляват естествено продължение на руската хибридна атака спрямо еврото в България.

Още днес премиерът трябва да внесе яснота какво точно е имал предвид. Всички сме наясно, че пълен консенсус по тази тема е невъзможен. Значи ли това, че според Борисов никога няма да влезем в Банковия съюз? И чии интереси обслужва това? Очевидно на провалилите се на стрестестовете банки, които имат проблеми с осигуряването на нужния им капитал преди влизането в ЕРМ2.                                                      

Става дума не за липса на консенсус – значително мнозинство от българите подкрепят присъединяване на България към еврозоната, а за липса на решителност и на лидерство. За страх от реформи, който се заплаща с бъдещето на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във