Банкеръ Daily

Общество и политика

Премиерът се срещна с пом.-държавния секретар по енергийните ресурси на САЩ 

​Енергийната сигурност на България и на региона беше във фокуса на срещата на министър-председателя Гълъб Донев с помощник-държавния секретар по енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят. В рамките на разговора им в Министерския съвет бяха отбелязани сериозните резултати, които страната ни постигна за диверсификация на източниците и маршрутите за газови доставки, съобщават от правтителствената пресслужба.

Премиерът Донев посочи целенасочената работа на служебното правителство за навременното завършване на интерконектора Гърция-България. Министър-председателят посочи още, че в резултат на положените усилия бяха понижени цените на природния газ. Премиерът беше категоричен, че България се стреми да използва всички възможности за енергийна диверсификация и изтъкна стремежа на служебния кабинет да осигури доставки на газ на ниски цени не само за българските граждани и бизнес, но и за региона за предстоящите зимни месеци.

Премиерът Гълъб Донев отбеляза още, че като износител на електричество страната ни също има ключова роля за енергийната сигурност на Балканите. Той подчерта и конструктивното участие на България в интерес на енергийната и транспортна свързаност в региона.

Помощник секретарят по енергетиката в Държавния департамент на Съединените щати Джефри Паят поздрави България за постигането на диверсификация на енергийните източници.

Паят, който е за първи път у нас, заяви интерес за още по-голямо сътрудничество в енергийната сфера и подчерта важността на трансформацията към по-екологосъобразни източници на енергия.

"Поздравления за всичката работа, която България свърши, за да постигне енергийна свързаност със съседните държави – Гърция, Република Северна Македония, Сърбия и Румъния и за постигането на независимост от доставките на руски природен газ, което е изключително важно в контекста на тази брутална и непровокирана инвазия в Украйна и факта, че все повече Русия използва като оръжие своите енергийни ресурси", каза той.

В края на разговора премиерът Гълъб Донев изрази увереност, че стратегическото партньорство между България и САЩ ще продължи да се развива във всички сфери от взаимен интерес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във