Банкеръ Daily

Общество и политика

Премиерът се среща с привържениците на пловдивските "Ботев" и "Локомотив"

Премиерът Бойко Борисов ще посети  Пловдив и ще се срещне с ръководствата и феновете на футболните клубове „Ботев“ и „Локомотив“. За изграждането на стадионите на двата отбора държавата отпусна тази седмица 37 милиона лева. 

Борисов ще се срещне и с ръководството на училище „Найден Геров“, което е едно от учебните заведения в града, получили средства за изграждането на физкултурни салони.

Премиерът ще инспектира и ремонта на Асеновградско шосе и ще посети и Асеновград.

Късно снощи премиерът Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за ситуацията с мигрантите в Турция.

В разговора с Шарл Мишел министър-председателят отбеляза, че Турция се намира в трудна ситуация и е добре когато тази държава, а също така и целият регион усещат подкрепата на ЕС. Той посочи, че България е за прилагането на общ европейски подход към управлението на миграцията. Пред Мишел Борисов изтъкнал, че опазването на границите е сред основните приоритети на България и страната ни стриктно изпълнява своите ангажименти в тази посока. И откроил сътрудничеството с турските ни партньори, които носят сериозна тежест по отношение на мигрантите.

В разговора с Урсула фон дер Лайен премиерът информира председателя на Комисията за обсъдените по-рано през деня въпроси между него и турския президент Реджеп Тайпи Ердоган. Министър-председателят апелирал ЕС да поддържа отворени каналите за комуникация с Турция и за повече диалог по проблемите, чиито решения могат да бъдат намерени със съвместни усилия и чрез диалог. Борисов заяви, че все повече се засилва усещането на нашата съседка, че трябва сама да се справя с огромния мигрантски проблем, което по думите му не е в интерес на никой. Премиерът подчертал, че високо цени добросъседските отношения с Турция и изтъкнал сътрудничеството, което страната ни има с Турция във връзка с опазването на нашата граница, която е и външна граница на ЕС.

Борисов се обади и на гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, за да могат двамата да обменят информация за обстановката с мигрантите и да се консултират като добри съседи. Двамата се съгласили, че проблемите в региона могат да се решат само с общи усилия и диалог.

„Сътрудничеството ни е ос на стабилност в Югоизточна Европа. Заедно работим за стабилността и просперитета не само на нашите две страни, но и на целия регион“, е заявил премиерът Бойко Борисов. В рамките на разговора българският министър-председател подчерта, че България винаги е настоявала за всеобхватен механизъм на ЕС за управлението на миграцията.

Премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона и с хърватския си колега Андрей Пленкович. Двамата са обсъдили обстановката в Сирия, ситуацията с мигрантите, както и сигурността на външните граници на ЕС в контекста на заложените приоритети от настоящото Хърватското председателство на Съвета на ЕС. Борисов е подчертал, че дипломацията и мирът трябва да останат водещи при решаването на проблемите в региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във