Банкеръ Daily

Общество и политика

Премиерът се надява потокът от лекуващи се в чужбина да спре

Потокът от лекуващи се в чужбина ще спре и онкоболните у нас ще получават навременно лечение без да чакат. Това прогнозираха премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Петър Москов. Двамата присъстваха на представянето на нова за страната апаратура за радиохирургия и лъчелечение в столичната болница "Свети Иван Рилски". Тя е закупена със средства от оперативна програма "Регионално развитие".

Линейният ускорител, познат повече като "кибернож", дава възможност за изключително модерно лечение на раковите заболявания, за което сега българите пътуваха до Турция и до някои европейски държави. Лечението ще се покрива изцяло от здравната каса и се очаква да започне в началото на ноември.

"Най-важно за реформата в здравеопазването е да няма чакащи за лечение онкоболни", заяви Борисов. Той съобщи, че подобна апаратура  има единствено в пет други държави в Европа и колкото и да е бедна страната ни, си позволява тази инвестиция заради здравето на хората. По думите му през тази година са инвестирани над 220 млн. лева в медицинска апаратура.

Премиерът изтъкна, че линейният ускорител е много повече от "кибернож", защото той приема до четири пациенти дневно, а ускорителят по 15-16 души.

"Никой не може да ме убеди, че има по-ценно от здравето, а този апарат, това лечение връща болния човек обратно на работа, обратно в обществото. Цялото семейство на човека, който е закъсал, не е в добра форма за работа. Ако за това нещо се дават пари, те се мултиплицират и се връщат в здраве и в държавата", разясни Борисов.

От своя страна здравният министър Петър Москов определи апарата като "чудовище" и върховно достижение на световната медицина. На практика той ликвидира тумори от по-малко от един милиметър до над 30 сантиметра и с него могат да се лекуват всички онкологични заболявания.

Петър Москов съобщи, че сега за лечение в чужбина се плащат по 500 млн. лева годишно обществени средства, а само за Турция на месец заминават по 100 души.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във