Банкеръ Daily

Общество и политика

Премиерът пътува към Сараево за среща с лидерите от Югоизточна Европа

Премиерът Бойко Борисов заминава за Босна и Херцеговина за среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Форумът, който продължава и утре, е посветен на икономическото сътрудничество в региона.

В първия ден лидерите на държавите от Югоизточна Европа ще имат работна вечеря, срещата на върха продължава и утре. В Сараево ще бъдат и президентът на Турция Реджеп Ердоган и на Северна Македония Стево Пендаровски.

В рамките на форума се очаква премиерът да се срещне и с представители на сръбската делегация – първи разговори след дипломатическото напрежение, което се появи през уикенда по повод Косово.  Президентът на Косово Хашим Тачи отказа поканата на председателстващия тристранното председателство на Босна и Херцеговина Милорад Додик и няма да присъства на срещата на върха в Сараево. 

През 1996 г. по българска инициатива се създава форум за политически и дипломатически диалог – процес на сътрудничество в Югоизточна Европа. Първата среща е в София, а участнички са страните от Балканския полуостров: България, Турция,  Гърция, Молдова, Румъния, страните от бивша Югославия –  Сърбия, Черна гора, Република Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във