Банкеръ Weekly

Общество и политика

Премиерът: Нито една от идеите на президента не е в конкретен вид

Нито една от идеите на президента не е форматирана в по-конкретен вид, затова трудно може да се приеме или отрече. Това каза Пламен Орешарски пред журналисти, помолен да коментира идеята на президента за референдум за нови правила за гласуването. Министър-председателят присъства на връчването на наградите "Буров".

Орешарски отбеляза, че всяка от идеите има своите плюсове и минуси, но в същото време, например задължителното гласуване крие огромни рискове. Той посочи, че исторически такъв подобен опит е правен през 1919 г., в резултат на което страната навлиза в десетилетия на нестабилност.

Плюсовете могат в определена ситуация да станат минуси, ако не са конкретизирани точно идеите, посочи още премиерът. Според него трябва да е ясно какъв ще е мажоритарния вот - по каква схема и в каква степен.

Електронното гласуване е много добро, но засега няма надеждна система да се предотвратява контролирания и корпоративен вот при тази форма. Във връзка с коментирания въпрос премиерът цитира Конфуций, според когото "трудно се лови черна котка в тъмна стая, особено ако котката я няма в стаята".

Попитан дали са водени разговори с БНБ за печатането на бюлетините, Орешарски заяви, че е разговарял с управителя на БНБ и текстовете са стиковани със специалистите. Става въпрос не само за печатницата на БНБ, но и за други печатници, в които има контрол върху отпечатването на ценни книжа, коментира Орешарски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във