Банкеръ Daily

Общество и политика

Премиерът няма възражения срещу българската квота за бежанци

Аз мисля, че България с 1200 души може да се справи. Така показваме солидарност и разбиране. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод българската квота за прием на бежанци.

Няколко страни от ЕС от Източна Европа като Унгария, Полша, Чехия, Словакия и Румъния отказаха категорично да приемат принудителното разселване на мигранти чрез квоти.

"Има много силен миграционен натиск с тежки ситуациии, затова се надявам на предстоящото в сряда извънредно заседание на Европейския съвет, да се вземе категорично решение как да се повлияе политически върху източника на проблема, който е в Сирия", обясни Борисов. "Искам да благодаря и на валията в Одрин и на колегите в Турция, защото полагат огромни усилия и извозват в обратна на българската страна посока бежанците. Надявам се и така да продължи", допълни той.

"Армията не съм я пращал на границата, взехме решение, че за момента не е нужно. Наблюдаваме ситуацията и имаме в рамките на минути възможност да се намесим", каза още премиерът. Така Борисов влезе в противоречие с военният министър Николай Ненчев, който по-рано обяви, че ще праща войски на границата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във