Банкеръ Daily

Общество и политика

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте пристига у нас

Министър-председателят Кирил Петков ще се срещне с премиера на Нидерландия Марк Рюте на 16 май, понеделник. Двамата ще проведат среща на четири очи, последвана от пленарно заседание на двете делегации.

Във фокуса на разговорите ще бъдат възможностите за задълбочаване на двустранните отношения, както и актуални въпроси от европейския дневен ред, включително в контекста на войната в Украйна.

След пленарните разговори двамата министър-председатели ще дадат съвместна пресконференция.

През февруари премиерът Петков бе в Брюксел и от там каза следното: „С нидерландския премиер Марк Рюте говорихме за Шенген. Проблемът е, че през годините доста от нещата, които сме обещавали, сме ги лъгали и няма доверие. Сега трябва да изградим доверието отново“. По думите му страната ни номинално е спазвала критериите за влизане в Шенген и сега трябва да се спазват ефективно.

"Време е да покажем, че новото българско правителство прави това, което обещава. Да имаме контрол на европейската граница. Обещах, че ще започнем сериозен диалог. В сфери, в които виждат дефицити, ще започнем да работим веднага. На нас ни трябва истински работеща граница по най-ефективния начин, да сме сигурни че нашите митници си вършат на 100% работата. Дават ни кредит на доверие и трябва да го изпълним с резултати", каза българският премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във