Банкеръ Daily

Общество и политика

Премиерът Янев призова към търпение, солидарност и съпричастност

Премиерът Стефан Янев застана зад мерките на служебния кабинет срещу коронавируса и обяви, че е готов да поеме отговорността за тях. Същевременно служебният министър-председател подчерта, че властта е направила всичко възможно да ги отложи до последния възможен момент.

"Това, което предприемаме като временна мярка, е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е да затворим държавата", подчерта Янев на брифинг в Министерския съвет.

Той на няколко пъти акцентира, че е готов да поеме политическа отговорност за действията на кабинета. Призна, че са допуснати и грешки, но взетите мерки не са самоцел и не са взети под външно влияние.

"Аз съм готов да понеса отговорността, както всеки един от членовете на служебния кабинет. Въпросът е дали всеки един от нас може да носи отговорност за своя живот и живота на ближния. Затова ви призовавам за търпение, солидарност и съпричастност, за да може най-бързо да се върнем към нормалността", заяви Стефан Янев.

Премиерът призова и политическите партии да не се възползват предизборно от ситуацията. "Наблюдаваме ситуация, при която определени фактори се стремят да подкопаят политическата система, за да си осигурят предимство на изборите", отбеляза министър-председателят.

Янев подчерта, че българската здравна система е на границата на своя капацитет да се справи със ситуацията и да осигури грижа за нуждаещите се от болнично лечение.

"Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация. Не очаквайте от мен да се опитвам да ви манипулирам, чертаейки апокалиптични картини. Истината е, че българската здравна система е на границите на своя капацитет", обобщи премиерът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във