Банкеръ Daily

Общество и политика

Премиерът Борисов ще отиде в Народното събрание да отговори на въпрос на Нинова

Премиерът Бойко Борисов ще се яви утре на парламентарен контрол, който се провежда всеки петък от 11 ч. в Народното събрание. Той ще отговори на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова, свързан с избора на делегирани български прокурори в Европейската прокуратура, която оглави румънката Лаура Кьовеши.

След като започне да функционира, Европейската прокуратура ще има правомощия да разследва престъпления, свързани с измами, корупция, изпиране на пари и трансгранични измами с ДДС, засягащи финансовата сигурност на Общността.

С промени в НПК от вчера депутатите вече решиха делата, върху които Европейската прокуратурата работи, да бъдат гледани у нас от Специализирания наказателен съд. По време на дебатите в пленарната зала лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към мнозинството и заяви: "Не си и помисляйте да изберете европейски прокурори за България на тъмно! Очакваме в много скоро време управляващите да внесат начина за избор на европейски прокурори за България." Тя каза това именно по повод текста от НПК, че на Специализирания наказателен съд ще са подсъдни и делата от компетентност от Европейската прокуратура.

„Уважаеми управляващи, имам по-скоро въпроси към вас. Внасяте подсъдност на Специализирания съд на делата от европейската прокуратура. И ви питам кога ще имаме правила, кога ще гласуваме реда, по който ще бъдат избрани онези делегирани български прокурори, които ще отговарят за България по линия на Европейска прокуратура и европейска наказателна политика. Бързате да определяте подсъдността, но никак не бързате да внесете яснота кога и как ще избираме тези хора. И не си и помисляйте, тихомълком, без правила някъде в Министерски съвет да ги решите и изберете без критерии, определяни в Народното събрание, без дебат и без кандидатури. Просто ви предупреждавам. Европейската прокуратура е един изключително важен институт за справедливост в Европа, но и в България също, разбира се", заяви Нинова. Тя допълни, че опозицията очаква освен подсъдността в много скоро време управляващите да внесат и начина за избиране на европейските прокурори за България. Лидерката на левицата посочи, че БСП има готовност да го направи и ако управляващите не го сторят, ще внесат промени в Закона за съдебната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във