Банкеръ Daily

Общество и политика

Премиерът Борисов ще бъде изслушан утре от парламента за взетите мерки в борбата с коронавируса

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на парламента на 21 април 2020 г. от 13.00 часа.

В дневния ред на заседанието, свикано на основание чл. 78, т. 2 от Конституцията на Република България и чл. 46, ал. 2 и 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, е изслушване на министър-председателя Бойко Борисов за актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от Ковид-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки.

Караянчева беше принудена да събере извънредно депутатите по писмено искане на представителите на „БСП за България”, внесено в деловодството на Народното събрание с необходимия брой подписи. Искането на левицата е в отговор на нежеланието на управляващото мнозинство да бъде върнат живия парламентарен контрол в петък, когато министър-председателят и министрите идват в пленарната зала и отговарят на депутатски въпроси. От БСП посочиха, че писменото отговаряне на въпроси не е ефективно и не стига до знанието на българските граждани. Те настояха да има парламентарен контрол и по време на извънредното положение, като в залата са само питащият народен представител и отговарящият министър. Мнозинството отхвърли това предложение.

Припомняме, че на 26 март по предложение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева парламентът беше разпуснат, като беше прието той да заседава извънредно само по закони и актове, свързани с извънредното положение и вземаните от правителството мерки. Представителите на БСП бях против и това и го нарекоха „дезертьорство по време на криза”.

От тогава народните представители са се събирали два пъти извънредно. Първият път на 7 април, за да приемат промени в Закона за извънредното положение и в Закона за енергетиката. Тогава те гласуваха да не получават заплати по време на извънредното положение, а възнагражденията им да бъдат дарявани по сметката на Министерството на здравеопазване за дейности по превенция и лечение на Covid-19, купуване на медицински консумативи и предпазни маски и костюми. Покрай депутатите без заплати останаха и редица хора на държавни длъжности.

Парламентът се събра извънредно и на 13 април, за да обсъди регламента за връщане на надвзети суми за всички български потребители на природен газ, който е закупен от руския доставчик "Газпром Експорт". В дебатите парламентарните групи заявиха единодушие за подкрепа на предложените текстове от ГЕРБ. Народните представители се обединиха около това, че надвзети пари за газ ще се връщат на бизнеса с решение на "Булгаргаз".

Facebook logo
Бъдете с нас и във