Банкеръ Daily

Общество и политика

Премиерът Борисов присъства на празника на Гарнизон Пловдив

Премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов пристигнаха в съвместното командване на специалните сили в Пловдив. Те присъстваха на церемонията по връчването на бойното знаме на формированието на празника на пловдивския гарнизон.

"Благодаря ви, че сте тук. Защото, както е казано в Книгата - без Господа нищо не може да се направи. Когато имаме вярата в себе си, сме непобедими. Всички имате жени, деца, родители. Тренирайте, гответе се така, че да останете живи, здрави, крепки. А на медиите ще кажа - не дай Боже, ако нещо някога се случи, войската, на която ще разчитаме, е тази. Да, имаме много скъпи други въоръжени сили, но тези са там, долу, където никой друг не може. Пазете се живи и здрави и честит празник", заяви пред множеството Борисов.

Церемонията се състоя в Командването на СКСО в Пловдив. Знамената бяха осветени от пловдивския митрополит Николай. “Поздравявам ви по случай връчването на бойното и представително знаме на Съвместното командване на специалните операции", обърна се министър-председателят към военнослужещите. 

"Това, което съм поел като ангажимент и съм обещал, е изпълнено - 300 000 патрона вече имате и казармата ви се строи. На 18 март, когато ви е празникът, ще бъдете в новата сграда. Войската, на която най-много разчитаме, са Специалните сили. Те вършат най много работа. Всички имате жени, деца, родители, тренирайте, гответе се така, че да оставате живи, да сте здрави, да сте крепки. Честит празник”, добави Борисов.

След официалната церемония той се отправи към Пловдивската духовна академия и Пловдивската духовна семинария.

"Благословен бъдете, господин министър-председателю, който сте дошъл в дворите на Пловдивската духовна академия и Пловдивската духовна семинария, за които вие с християнско съзнание и дух мислите и се грижите", посрещна го Пловдивският митрополит Николай. Владиката сподели удовлетворението си от постигнатото благодарение на помощта и застъпничеството на премиера: "Всичко това за Божия слава и за доброто на нашия народ".

Борисов се черкува и запали свещ в храма на академията, след което разгледа ремонтирано помещение и изрази задоволство от видяното.

Премиерът разгледа и библиотеката на Духовната академия, както и учебните помещения и общежитието на студентите и учениците. Напомни да се носят маски, защото самият той е бил "потърпевш" и си е платил глобата за неносенето на предпазното средство в Рилския манастир. 

На събитието сутринта присъстваха и представители на местната власт - кметът на града Здравко Здравков, областният управител Дани Каназирева и митрополит Николай.

Премиерът бе посрещнат в Пловдив от ген. Явор Матеев и тържествен строй в щаба на Съвместното командване на специалните операции в Пловдив.

На площада бяха и началникът на отбраната Емил Ефтимов и командирът на командването на специалните сили на САЩ в Европа, както и командирите на специалните сили на съседните държави, командири на военни формирования, представители на местната и държавната власт.

„Радостни сме , че церемонията ще се проведе в деня , когато отбелязваме и празника на Пловдивски гарнизон“, подчерта по-рано командващият генерал майор Явор Матеев: „Началото идва от знаменитата победа при Крилолак по време на Междусъюзническата война. Горди бяхме да възстановим преди 5 години този празник. 1938 година в този ден са връчвани новите бойни знамена на тогавашните пловдивски полкове. Решихме да го свържем с историята и смятам, че ще останем като част от тази история - че и ние на тази дата след толкова много години получаваме нашите нови бойни представителни знамена".

Facebook logo
Бъдете с нас и във