Банкеръ Daily

Общество и политика

Премиерът Борисов прие оставката на министър Нено Димов

Премиерът Борисов прие оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, съобщиха от пресслужбата на правителството.

По-рано се разбра, че Нено Димов е решил да подаде оставка, независимо от това дали ще стане обвиняем или не.

Той прекара нощта в ареста на столичното трето РПУ. До този момент от прокуратурата не съобщават дали е задържан заради водната криза в Перник, или за аферата с италианския боклук. Той беше един от десетките отведени за разпит при вчерашната акция на Специализираната прокуратура, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция "Национална сигурност" и Антикорупционната комисия заради водната криза в Перник.

На пресконференция от 15 часа в Съдебната палата ще стане ясно дали на министъра ще бъде повдигнато обвинение. На нея ще присъстват говорителят на главния прокурор Сийка Милева, шефът на Спецпрокуратурата Димитър Петров, наблюдаващият прокурор Ангел Кънев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Именно Кънев беше представителят на държавното обвинение, заснет вчера по обед да придружава Димов до служебния бус, с който екоминистърът първо беше отведен в дома му, а след това и в Националното следствие. Ангел Кънев е наблюдаващ на мегаразследването в Специализираната прокуратурата, което търси отговорни длъжностни лица, допуснали с бездействието си да се стигне до водната криза в Перник.

Темата на брифинга на прокуратурата е за проведените действия по разследване в Перник и Министерството на околната среда и водите. В рамките на това разследване бяха разпитани и  бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и директорът на ВиК- Перник Иван Витанов.

По неофициална информация е имало обиск и в дома на бившия кмет на града Вера Церовска. На този етап и тримата са само свидетели.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова до момента не е разпитвана след вчерашната акция на прокуратура, ДАНС и МВР в Перник и екоминистерството. Пред журналисти тя заяви, че дали ще подаде оставка решава премиерът Борисов.

„Тези решения ги взима премиерът Борисов. Знаете, че всички органи, които са оторизирани в държавата да правят проверка по случая „Перник“, са на терен. Ние съдействаме максимално, дали сме цялата документация, която касае Перник и с която разполагаме в МРРБ“, обясни Аврамова.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че е разговарял с премиера Бойко Борисов относно акцията, която нарече "показно убийство".

Разследващите търсеха при обиска в кабинета на министър Димов и доказателства за аферата с италианския боклук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във