Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРЕМИЕРСКОТО ЛОБИ ПРЕВЗЕМА ИБ НА БСП

В неделя, на 18 декември за първи път се събира новият Висш съвет на БСП, избран преди две седмици на 46-ия конгрес на партията. Председателят Сергей Станишев трябва да представи обновеното Изпълнително бюро, което всъщност ще бъде старото, плюс още трима души, прогнозират на Позитано 20. Новият стар лидер на червената партия просто ще подсили своето лоби, но няма да засегне интересите на останалите групи в БСП.
Въпреки очакванията, че статуквото в оперативното ръководство на БСП ще бъде съхранено, първата сбирка на ВС няма да мине без сътресения. Депутатът Янаки Стоилов, който е любимец на софийската градска организация, възнамерява да разбуни духовете, като предложи в новото ИБ на БСП да влизат хора, които са минали през прекия избор на конгреса, а не са делегирани членове. Той вече лансира идеята си на последния форум, пък и пред медиите преди десетина дни. Твърди се, че е срещнал доста поддръжници сред червените. Депутатът обеща, че ще внесе предложението едва след като види варианта на Сергей Станишев за ново ръководство. По устав тъкмо лидерът на БСП е в правото си да избере сред членовете на ВС своя екип, който да влезе в Изпълнителното бюро.
Янаки Стоилов този път прецени много добре момента, коментираха пред в. БАНКЕРЪ членове на ВС на БСП. Веднага след конгреса социалистите се възмутиха, че едва една шеста от членовете на върховния орган на партията бяха избрани с мнозинство, надхвърлящо 50% от делегатите. Преобладават делегираните членове, които, според доста от червените, са одобрени предварително от Станишев и петимата му заместници.
С предложението си Янаки Стоилов атакува най-вече сегашните заместници на Сергей Станишев - Румен Петков и Димитър Дъбов. Те са делегирани от Плевен и Шумен членове на ВС. Само двама от общо петимата замове са избрани с повече от половината гласове като членове на ВС. Това са Румен Овчаров и Георги Пирински. Петият, Ивелин Николов, стана член по вишегласие, тъй като не събра достатъчно подкрепа.
От няколко месеца на Позитано 20 се говори, че петима заместници на Сергей Станишев са прекалено много. Ето защо вероятно той ще предложи само четирима. Тихомълком от поста ще се оттегли председателят на парламента Георги Пирински, който обаче ще остане член на Изпълнителното бюро. Естествено председателят на червената парламентарна група Михаил Миков също ще влезе в бюрото. Което означава още един червен шеф от лобито Станишев, отбелязаха пред в.БАНКЕРЪ от конкурентен партиен тим.
Много по-вероятно е предложението на Стоилов да бъде отхвърлено, твърдят соцдепутати и припомнят, че лидерът на БСП не е длъжен да си избира ИБ само сред висшите партийци, гласувани в залата. Членове на висшето оперативно ръководство могат да бъдат и делегирани във ВС от местните структури, защото така се гарантира демократичното им представителство, напомнят от лобито на Сергей Станишев.
На практика неговите хора и сега са най-много в бюрото. Димитър Дъбов, Ивелин Николов, Кристиян Вигенин, Катя Николова, както и младите, които вероятно ще влязат, са предани на сегашния лидер. Още на конгреса Сергей Станишев настоя поне трима от ИБ да са на възраст под 35 години. За да не му трошат хатъра, пък и за да няма сърдити лобита, числеността на оперативното бюро ще набъбне до 18 души, твърдят от Позитано 20. Няма да се оправдае прогнозата, че Станишев ще разтовари от заместникпредседателския пост Румен Петков или Румен Овчаров. Техните хора са с доста високо представителство в 180 членния ВС на БСП, така че балансът ще бъде спазен, казаха пред в.БАНКЕРЪинформирани. Според тях квотата от над 60 парашутисти във ВС е договорена между четирите ясно очертани лобита в партията. Те са лобито на самия Сергей Станишав, групата на президента Георги Първанов и кръговете на Румен Петков и Румен Овчаров. Според високопоставени социалисти лобитата, свързани с управлението на Жан Виденов, както и израсналите под крилото на стратега Александър Лилов вече губят физиономия, а влиянието им е силно ограничено.
Прогнозите са, че президентът Георги Първанов ще запази непоклатими своите в ИБ в лицето на говорителя на партията Ангел Найденов, на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и на председателя на Комисията за борба с корупцията Бойко Великов. Като президентски хора в БСП разпознават още Костадин Паскалев, Емилия Масларова, Божидар Димитров, доста бивши членове на генералското движение, както и социалдемократите Ивайло Калфин и Филип Боков. Социалдемократите, впрочем, са много задължени на Георги Първанов, защото той ги върна в политиката, като на последните парламентарни избори успя да ги пришие към БСП.
Много политически наблюдатели съзират допирни точки и сходни личности в лобитата на Георги Първанов и на Румен Петков. Сечението на двете множества, твърдят те, може да се търси в генералското движение и около Асен Гагаузов. Президентът никога не залага само на една стратегия и на едни и същи хора, припомнят запознати. С негова благословия например депутатът Костадин Паскалев се е самоизвадил от ВС на БСП, за да остане скритото оръжие, с което Първанов да въздейства на вътрешнопартийната опозиция. И съответно да опъва нервите на Сергей Станишев. Премиерът от своя страна отдавна прави опити да отнеме славата на президента като силния човек в БСП. Още когато през 2002 г. по препоръка на Първанов младият лидер оглави БСП, първата му работа беше да махне от ИБ президентските хора Младен Червеняков, Иво Атанасов и Татяна Дончева. Последната обаче се е придвижила от генералското движение към лобито на Румен Овчаров, където в крайна сметка се установи и вече не се води като президентски човек. Неуспялата кандидат-кметица на София е всъщност средството на Овчаров да бъде в час за помислите на вътрешнопартийната опозиция, казват социалисти от софийската организация. Напоследък и Младен Червеняков все по-често е припознаван като близък до министъра на икономиката и енергетиката. Маниерът на Румен Овчаров да лансира нови, лоялни към него хора, е сходен с този на лидера Сергей Станишев, коментират анализаторите. Кадрови открития на Овчаров са червеното юпи Георги Кадиев и министърът на транспорта Петър Мутафчиев, припомнят следящи отблизо партийния живот на БСП.
На практика хората на Първанов и на Овчаров заеха ключовите позиции в изпълнителната власт, така че Станишев, при всичките му амбиции да направи партията своя, ще трябва да се съобразява с тях.
Президентът Георги Първанов му го върна тъпкано за своеволията в ИБ на БСП през 2002 г., като още докато се съставяше правителството, наложи Ивайло Калфин за вицепремиер и външен министър. А след това вкара за началник на кабинета и за съветник съответно своите хора - Филип Боков и Росен Карадимов.
Сергей Станишев обаче залага на това, че е партиен лидер, избран с огромно мнозинство на партийния конгрес. И разчита, че с наближаването на президентските избори на Георги Първанов все повече ще му се налага да се съобразява с него.
Амбициозният лидер обаче ще трябва като премиер да се съобразява с външния, с вътрешния и с енергийния си министри, ако иска мандатът му да бъде малко по-безметежен. Ето защо в новото оперативно ръководство на БСП няма да има обидени и сменени.
Най-много, прогнозират от Позитано 20, да си отиде наблюдаващата политиката за младежта Анета Груйчева и на нейно място да влезе някой от младите, който ще отговаря за същото. Но е малко вероятно да бъде извършено дори такова рязко движение.
Благовидният претекст за запазване на статуквото ще бъде, че всички, ангажирани в парламента и в правителството, трябва да са под ръка на партията, за да държат червените властта изкъсо и да не я изпуснат пак заради своите си неразбории.
Битката за власт между президент и премиер, която впрочем не е патент на БСП и се е случвала няколко пъти през последните 15 години и на сините, макар и тиха, продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във